Lesy ČR: Ochránci přírody obnovují s lesníky vodní tůně

14.11.2015 15:17

Za posledních pět let obnovil Český svaz ochránců přírody ve spolupráci s Lesy ČR 58 vodních tůní. Jen na Valašku jich je 18, letos to byly čtyři v pohoří Javorníky v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Budou sloužit jako útočiště obojživelníků a bezobratlých živočichů.

Lesy ČR: Ochránci přírody obnovují s lesníky vodní tůně
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Tři tůně v údolí Provazné u Halenkova a jedna v údolí Kýchová v Huslenkách byly letos obnoveny pomocí bagru. Na realizaci projektu, jednoho z letošních dvou set spojených s ochranou biodiverzity, spolupracovala základní organizace ČSOP Javorníček s Lesy ČR, konkrétně s Lesní správou Vsetín.

„Tůňky mají velký význam pro místní populace chráněných obojživelníků, pravidelně se v nich rozmnožuje čolek horský, ropucha obecná, skokan hnědý, skokan štíhlý, kuňka žlutobřichá a dokonce kriticky ohrožený čolek karpatský. Domov zde najde i řada vodních bezobratlých živočichů, jak třeba vážky, šídla a šidélka, potápníci, znakoplavky, klešťanky, bruslařky, chrostíci nebo vodní měkkýši,“ uvedl Jiří Stonawski z podniku Lesy ČR.

Většina vzácných „obyvatel“ tůní preferuje osluněné tůně. Proto byl v Kýchové společně se sedimenty odstraněn i nálet vrb a dalších dřevin, přímo z tůně pak rozsáhlý porost orobince širolistého.

Kromě státního podniku Lesy ČR projekty finančně podporuje také Ministerstvo životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

14:54 ČEZ: E-mobilita na vzestupu, výhodnější tarify přispěly k růstu registrovaných řidičů na 27 tisíc

V 1. čtvrtletí řidiči odebrali v síti ČEZ přes1,8 mil. kWh zelené elektřiny. To je o 65 % více, než …