Lesy ČR: Pietní akce u “protržené přehrady“ připomene tragickou událost z roku 1916

14.09.2016 19:37

Před sto lety se na říčce Bílé Desné v Libereckém kraji protrhla hráz nově zkolaudované přehrady. Zahynulo tehdy 67 lidí. Celou událost si místní připomenou na den přesně, tedy v neděli 18. září, při pietní akci. Začíná ve 14 hodin. Místo se poté otevře turistům - také díky opraveným chodníkům, vyhlídkovým plošinám i dřevěné útulně, které zbudovaly podniky Lesy ČR a Povodí Labe. V místě zůstanou infopanely, turisté ocení vyhlídky i dřevěnou útulnu.

Lesy ČR: Pietní akce u “protržené přehrady“ připomene tragickou událost z roku 1916
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Hráz údolní přehrady, postavené nedaleko od města Jablonce, se dnes roztrhla. Úžasné spousty vod valily se nezdolnou silou do údolí a zaplavily zakrátko daleko široko celé okolí. Vše, co stálo v cestě odpoutanému vodnímu živlu, bylo zničeno. Spousta brusíren byla vodními masami smetena. Dravý živel unášel ohromné množství různého stavebního materiálu, který se nahromadil u mostů přes Nisu (v dobovém tisku zaměnili název řeky, pozn. autorky), kudy se voda valila, všecky ohrozil. Škoda je nedozírná. Obětí mnoho. Podrobností o velkém tom neštěstí dosud není,“ tak popsali katastrofu redaktoři Lidových novin o den později -19. září 1916.

Na pietní akci je 18. září 2016 zvána veřejnost a každý, kdo chce uctít památku obětí nebo jen chvíli pobýt na tichém místě pod Jizerskými horami. V posledních třech letech se celý prostor tak zvané „protržené přehrady“ proměnil, a to zásluhou starostů Albrechtic v Jizerských horách a Desné i státních podniků Lesy ČR a Povodí Labe. „S nápadem vybudování důstojného pietního místa přišel v roce 2013 starosta Albrechtic Jaroslav Zeman,“ připomněl krajský ředitel Lesů České republiky Ludvík Řičář. Lesníci tedy nechali odtěžit z hráze i z bývalého vodního díla stoleté smrky. Opravou prošly turistické chodníky, vznikly nové vyhlídkové plošiny. Kolem hráze jsou instalovány panely se zajímavostmi o přehradě, dobovými fotografiemi a plány. Povodí Labe vyzdilo kamennou část hráze, takže je nyní jasné, jakou podobu měla před protržením. „Postavili jsme dřevěnou lávku přes říčku Bílá Desná. Na místě bývalé Krömerovy boudy je nová dřevěná turistická útulna s občerstvením, kterou mohou využít návštěvníci Jizerských hor,“ pokračuje liberecký ředitel Lesů ČR. Pod hrází byl instalován pomník obětem - žulový kvádr z původní hráze odnesla velká voda před sto lety desítky metrů.

Pomník navržený a zrealizovaný studenty Střední uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou nese jména všech obětí neštěstí. „Připomínáme událost, která lidi zcela ochromila a řadě rodin vzala blízké. Možná nám dnes dává příležitost k zastavení,“ shodli se starostové Jaroslav Zeman i Jaroslav Kořínek. Návštěvníky čeká v neděli také film o “protržené přehradě“ i celé události.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…