Lesy ČR: Přestárlé duby u Rendez-vous ohrožovaly návštěvníky

25.08.2017 17:26

V blízkém okolí zámečku Rendez-vous v turisticky vyhledávaném Lednicko-valtickém areálu Bořího lesa na jižní Moravě se letos vyvrátily tři duby cery a z dalších se odlomilo několik mohutných větví.

Lesy ČR: Přestárlé duby u Rendez-vous ohrožovaly návštěvníky
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Hojně navštěvované místo přestalo být bezpečné. Proto bylo třeba kácet. Duby byly za hranicí své životnosti, ale příčinou chřadnutí více než až sto sedmdesátiletých stromů může být i dlouhodobé sucho.

Jeden ze stromů v srpnu spadl mezi skupinku mladých lidí s dětmi. Naštěstí se nic nestalo. Frekventované místo lesníci z podniku Lesy ČR ohradili výstražnými páskami, a jak se shodli se zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny, ve středu 23. srpna se dvanáct nejnebezpečnějších dubů pokácelo a arboristická firma provedla bezpečnostní řezy a vazby v korunách stromů.  Kmeny zůstaly ležet a nyní vytvářejí přirozený biotop pro hmyz.

„V posledních dvou letech se vyvrátilo a rozlomilo několik dubů, mnohé z nich byly duté a z jejich korun se odlamovaly kosterní větve. Některé nejnebezpečnější stromy bylo třeba pokácet, ale ani v budoucnu se kácení nevyhneme. Jde nám o bezpečnost návštěvníků. Jedná se o národní přírodní památku a velmi navštěvované místo přímo na cyklotrase, po které v sezóně denně projede až několik stovek lidí,“ řekl ředitel Lesního závodu Židlochovice z podniku Lesy ČR Miroslav Svoboda. Životnost dubu ceru je v přírodních podmínkách Bořího lesa kolem 150 let. Pokud jsou porosty starší, začínají se rychle rozpadat. Příčinou chřadnutí ale může být také dlouhodobé sucho.

Tam, kde už dříve stromy odumřely, se dnes objevují semenáčky dubu ceru, základ budoucího lesa. „Někde budeme muset přírodě pomoci výsadbou a oplocením mladých stromků proti zvěři, abychom les u Rendez-vous zachovali,“ dodal Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…