Lesy ČR: Renovace turistické stezky v národní přírodní památce Peklo na Českolipsku je hotová

21.10.2014 18:01

Lesy České republiky, s. p., v těchto dnech po ročním úsilí úspěšně dokončily rozsáhlou rekonstrukci turistické stezky v údolí Robečského potoka na Českolipsku v Libereckém kraji vedoucí lesním porostem v národní přírodní památce Peklo.

Lesy ČR: Renovace turistické stezky v národní přírodní památce Peklo na Českolipsku je hotová
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Stezka je turisty hojně navštěvována hlavně na jaře, a to díky množství nádherně kvetoucích bledulí. Náklady na renovaci 4 kilometry dlouhého úseku dosáhly částky téměř 4 milionů korun. Zrekonstruovanou stezku Lesy ČR slavnostně otevřou již tento pátek 24. října 2014. Slavnostní událost začíná od 10 hodin v lokalitě Karba, která se nachází jen cca 1,5 kilometru od obce Zahrádky. 

„V rámci rekonstrukce se nám do terénu podařilo navrátit dřevěné zpevněné chodníky. Generální opravou prošly i všechny lávky přes Robečský potok. Práce probíhaly po menších etapách od loňského do letošního října. Po dohodě s orgány ochrany přírody jsme v okolí stezky provedli také částečnou rekonstrukci lesního porostu,“ vysvětluje Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec.

Peklo u České Lípy je cca čtyři kilometry dlouhé romantické údolí Robečského potoka, v podstatě dlouhá rokle sevřená pískovcovými skalami, působící dojmem divoké přírody. Kromě jarních pohledů na kvetoucí bledule lze v létě využít pískový rybník na dolním konci rokle ke koupání. Peklo je národní přírodní památkou a chráněné jsou samozřejmě i všechny bledule, kterým se tu hojně daří.

• Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

• Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…