Lesy ČR: Sanace Barevné skály v Českém Krumlově začne 21. května

18.05.2018 13:16

Barevnou skálu nad Vltavou v Českém Krumlově v zimě vážně poškodila trhlina. Odlomit by se mohl až tisícitunový blok horniny. Havarijní stav vyřeší sanace. Začne v režii podniku Lesy ČR coby správců skály v pondělí 21. května. Podle všeho potrvá do konce června. Podnik zaplatí 5,9 milionů korun bez DPH.

Lesy ČR: Sanace Barevné skály v Českém Krumlově začne 21. května
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Znalec označil masiv jako nestabilní a vymezil rozsah prací. Sanaci je podle něj třeba provést bezodkladně. Lesy ČR uzavřely lesní cestu u skály a připravily dokumentaci, včetně stavebního povolení a technologického postupu. „Odborná firma postupně odlomí a řízeně shodí skalní pilíř v objemu asi 500 m3 a váze tisíc tun,“ vysvětlil Radek Pomije, krajský ředitel podniku Lesy ČR z Českých Budějovic.

Sanaci provede firma STRIX Chomutov. S obdobnými projekty má zkušenosti, nyní například také zajišťuje skalní stěnu u hráze vodní nádrže Lipno.

„Ještě během první etapy znalec posoudí stav a možná rizika. Poté rozhodneme o dalším postupu. Skálu je třeba kvůli bezpečnosti trvale stabilizovat,“ pokračoval Pomije. Pokud bude hrozit, že se odlomí další část horniny, druhá etapa naváže na první a může skončit asi v polovině července. V případě, že nepůjde o havarijní stav, nechá podnik zpracovat projektovou dokumentaci a ve veřejné soutěži vybere dodavatele. Práce by tak mohly odstartovat začátkem příštího roku.

Postup řeší Lesy ČR se zástupci města Český Krumlov a Povodí Vltavy. Informují také Český horolezecký svaz Český Krumlov, Spolek Vltavan – sdružení půjčoven a kempů na Vltavě a společnost Pavelec, která vlastní část pozemku pod Barevnou skálou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…