Lesy ČR: Singltrek pod Smrkem dosud vyzkoušelo více než 300 000 návštěvníků

29.04.2017 14:39

Zážitek z jízdy na kole v terénu, to je Singltrek pod Smrkem na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Od května 2013 vyzkoušelo jednosměrné trasy více než 300 tisíc cyklistů či pěších návštěvníků. Lesy ČR jsou jedním z partnerů a spolutvůrců projektu. Před začátkem letošní sezóny podnik investoval do oprav lávek 252 tisíc korun bez DPH.

Lesy ČR: Singltrek pod Smrkem dosud vyzkoušelo více než 300 000 návštěvníků
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Fotobuňka ve dvousměrném úseku v Novém Městě pod Smrkem u koupaliště zaznamenala v roce 2013 celkem 63 tisíc návštěvníků, o rok později 76 tisíc, v roce 2015 otestovalo trasy bezmála 82 tisíc jezdců a chodců a loni téměř 79 tisíc lidí, tedy celkem 299 671 návštěvníků. „Senzory sledují jedno nástupní místo, skutečných uživatelů je tedy více,“ uvedl Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů ČR v Liberci.

Podle monitoringu návštěvnosti, který si nechala zpracovat obecně prospěšná společnost Singltrek pod Smrkem coby správce a provozovatel singltreku kulminoval loňský zájem o singltrek během letních prázdnin, kdy trasy projelo či prošlo 17 tisíc lidí měsíčně. Více než deset tisíc návštěvníků za měsíc zaznamenala fotobuňka od května do září. Nejoblíbenějším dnem byla loni pro lesní cyklisty sobota mezi 11. a 16. hodinou. Nejvíce návštěvníkům bylo 30 až 44 let, nejčastěji přijeli z Prahy či Liberce. V devíti procentech šlo o cizince, především Poláky a také Němce i Slováky. V roce 2016 se zvýšil počet párů a zejména žen – bylo jich 45 procent.

Většina návštěvníků trasy singltreku ocenila včetně kvality služeb v Novém Městě pod Smrkem. Nejčastěji si přáli rozšířit trasy nebo zbudovat náročnější a také zvýšit počet okruhů. Několikrát návštěvníci apelovali na umístění varovného značení v místě lomených zatáček. Někteří navrhli vylepšení nástupních míst sprchami a myčkou, další by přivítali větší počet kol k zapůjčení. „Potvrdil se náš předpoklad přivést na Frýdlanstsko, kde jsou sociální i ekonomické problémy, návštěvníky a regionu tak pomoci,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Singltrek pod Smrkem je vůbec prvním cyklistickým projektem tohoto typu v republice i v kontinentální Evropě. Investice vložené do česko – polského projektu dosáhly 30 milionů korun. Lesy ČR přispěly 10,8 miliony korun. Kromě Centra v Novém Městě pod Smrkem je dnes možné nastoupit také u Centra U Kyselky a u Bikecentra Libverda. Dobrou kvalitu stezek v roce 2016 ohodnotil také světově uznávaný expert z Velké Británie Dafydd Davis, který singltrek testoval přímo v terénu.

Dohodu o další spolupráci při správě tras podepsali 20. března 2017 všichni partneři projektu, tedy starostové Frýdlantu, Hejnic, Lázní Libverda i Nového Města pod Smrkem spolu s projektantem Tomášem Kvasničkou a zástupci Lesů ČR. Právě státní podnik letos investoval do oprav šesti lávek 252 tisíc korun bez DPH. „Nové jsou dubové sloupky, podélné a příčné nosné trámy i fošny,“ dodal liberecký ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…