Lesy ČR: Stále doporučujeme občanům, aby nevstupovali do lesa

05.04.2015 15:02

Půda v lesích je stále podmáčená a těžký sníh, který padá do větví stromů, zvyšuje riziko vyvrácení stromů. Stále tedy platí doporučení občanům z 1. dubna, aby v několika následujících dnech nevstupovali do lesa.

Lesy ČR: Stále doporučujeme občanům, aby nevstupovali do lesa
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Přestože se vítr uklidňuje, na mnoha místech je mlha a silně sněží. Zatím tedy škody v lesních porostech pouze odhadujeme. Mohou dosáhnout až 350 tisíc kubíků dřeva. Konkrétní situaci na území jednotlivých lesních správ vyhodnocujeme,“ uvedl výrobně-technický ředitel Václav Lidický. Podle jeho slov ale nelze současnou epizodu považovat za ukončenou. Těžký mokrý sníh může poškodit mladší porosty, zatížené koruny stromů snadno podlehnou i podstatně menším poryvům větru. Riziko vstupu do lesa tedy nadále trvá. „V této chvíli nemáme informace o tom, že by šlo o kalamitu mimořádného rozsahu,“ dodal Lidický.

Nejvíce stromů spadlo tento týden díky silnému větru v Beskydech, v Krušných horách, na Šumavě, ve středních, ale i ve východních Čechách.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…