Lesy ČR: V Bořím lese zatím pyrotechnici našli 52 granátů, nejtěžší váží 125 kilogramů

14.03.2016 9:38

Deset hektarů lesa vyčistili od počátku listopadu pyrotechnici v Bořím lese na Břeclavsku v Jihomoravském kraji. Území kontaminované od druhé světové války nevybuchlou municí asanuje na své náklady státní podnik Lesy ČR.

Lesy ČR: V Bořím lese zatím pyrotechnici našli 52 granátů, nejtěžší váží 125 kilogramů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V rámci první veřejné zakázky mají pyrotechnici vyčistit 50,82 hektarů lesa. Deset hektarů už prohledali, pětičlenný tým nyní pokračuje na dalších třech hektarech. Zatím nalezli 52 granátů ráže větší než 31 milimetrů. Třináct z nich Pyrotechnická služba Policie České republiky na místě zneškodnila, ostatní odvezla do skladu a zlikviduje je později. Z jedenadvaceti objevených rozbušek a zapalovačů policejní pyrotechnici osmnáct zneškodnili na místě. Kromě 30 gramů malorážového střeliva byl nalezen také jeden kus munice ráže od 12,8 do 30 milimetrů. Ke kuriozitám patří nález z 24. února, kdy pyrotechnici vyzvedli ze 60 centimetrové hloubky dělostřelecký granát ráže 21 centimetrů. Vážil 125 kilogramů a měřil 65 centimetrů. Policie ho také odvezla do skladu.

Budovu i sklady muniční továrny Muna vyhodili ruští pyrotechnici v Bořím lese do vzduchu na konci druhé světové války. Ze 750 kontaminovaných hektarů je nyní třeba vyčistit 500 hektarů lesa. Práce mohou probíhat paralelně, skončit by měly do deseti let. „Na celý projekt rezervujeme 50 milionů korun,“ uvedl správní ředitel státního podniku Lesy ČR Igor Kalix.


Na snímku: nalezený dělostřelecký granát ráže 21 cm; archiv LČR

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…