Lesy ČR: V lesích kolem Hoštic u Nemyšle platí zákaz vstupu veřejnosti do lesů

08.12.2013 19:53

Do lesů v okolí Hoštic u Nemyšle na Táborsku v Jihočeském kraji je na období 2. 12. 2013 až 2. 3. 2014 vyhlášen zákaz vstupu veřejnosti. Zákaz vydal v souladu s platným zněním lesního zákona a na základě žádosti Lesů České republiky příslušný orgán státní správy lesů – odbor životního prostředí Městského úřadu Tábor.

Lesy ČR: V lesích kolem Hoštic u Nemyšle platí zákaz vstupu veřejnosti do lesů
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

V oblasti aktuálně existují reálná rizika ohrožení zdraví a života občanů možným pádem poškozených stromů nebo jejich částí. Orgán státní správy lesů žádost Lesů ČR přímo v terénu prověřil a shledal ji důvodnou, proto do dotčené oblasti zákaz vstupu veřejnosti vydal. 

Na přelomu července a srpna letošního roku postihla místní lesní porosty větrná kalamita, jejíž likvidaci byly Lesy ČR nuceny před několika dny zastavit.

Podnik obdržel předběžné opatření soudu, kterým mu bylo nařízeno zastavit odstraňování poškozené a pro návštěvníky lesa nebezpečné dřevní hmoty. Dle názoru soudu jsou lesní pozemky, na nichž se poškozené porosty nacházejí, předmětem tzv. církevních restitucí.

Jelikož si Lesy ČR jsou vědomy svých povinností  vyplývajících z lesního zákona a souvisejících předpisů, podaly proti soudem vydanému  předběžnému opatření odvolání. Vydaný zákaz vstupu do lesů v okolí Hoštic je v daném okamžiku jedinou možností, jak návštěvníky lesů před reálným nebezpečím ochránit. Lesy ČR vyzývají, aby lidé ve vlastním zájmu vydaný zákaz respektovali.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

9:25 V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

Evropa už není tak bezpečná, jak bývala, soudí jeden z našich nejvýznamnějších česko-izraelských bez…