Lesy ČR: Víkendové rozmary počasí v lesích poničily skoro 250 tisíc m3 dříví

20.05.2014 15:39

Po víkendových silných poryvech větrů a dlouhotrvajících deštích, především na východě České republiky, včera zaměstnanci státního podniku Lesy České republiky přímo v terénu intenzivně pracovali na dokončení kvalifikovaného odhadu škod.

Lesy ČR: Víkendové rozmary počasí v lesích poničily skoro 250 tisíc m3 dříví
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Celkové množství poškozeného dříví v námi spravovaných lesích se tak po pátečním prvním průběžně zveřejněném odhadu zvýšilo na téměř 250 000 m³,“ říká generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. 

„Vůbec nejvíc poničené dřevní hmoty, cca 175 000 m³, evidujeme v Moravskoslezském kraji. Ve Zlínském kraji popadalo cca 45 000 m³ a v Olomouckém cca 25 000 m³ dříví, v Jihomoravském kraji máme zaznamenáno 6 000 m³ znehodnocené dřevní hmoty. Naše hlavní úsilí se nyní zaměří na odstranění následků - nejprve je nutné zprůjezdnit veškeré lesní cesty, uvolnit koryta vodních toků a pak zpracovat zbytek popadaného dříví. I přes veškerou naší snahu je nutné počítat, že celková likvidace následků potrvá týdny až několik měsíců,“ vysvětluje Daniel Szórád.

Lidé by měli být nyní při cestách do lesů velmi opatrní, v postižených oblastech by každou návštěvu lesa měli pečlivě zvážit. „V Moravskoslezském kraji lidem radíme, aby do lesů v zasažených oblastech raději vůbec nechodili. Lesní půda je tam podmáčená, reálně hrozí pády větví, částí stromů, případně i celých stromů. V lesích se nyní navíc ve zvýšené míře pohybují naši zaměstnanci, smluvní partneři a také potřebná těžká technika,“ upřesňuje ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Frýdek - Místek Jiří Silvestr. Za pravdu mu dává také Martin Pavlíček, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Zlín. „Zvýšená opatrnost je nyní skutečně na místě. Sníží se tak riziko možných úrazů,“ doplňuje Martin Pavlíček.

Lesy ČR po dokončení důkladného zmapování rozsahu vzniklých škod připraví v úzké součinnosti se svými smluvními partnery podrobné harmonogramy zpracování poškozené dřevní hmoty.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…