Lesy ČR: Výzva vlastníkům k zajištění ochrany lesa

26.02.2017 11:23

Teplé a suché počasí roku 2016 a pokračující srážkový deficit z let minulých urychlil vývoj podkorního hmyzu na smrku – kůrovců – a umožnil jim extrémně zvýšit jejich početní stavy. Proto se nyní na mnoha místech, především v okrajích lesních porostů, objevují jednotlivé smrky či „kola“ smrků s opadávající kůrou.

Lesy ČR: Výzva vlastníkům k zajištění ochrany lesa
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Lesy České republiky s.p., Lesní správa Nové Město na Moravě, jako organizace vykonávající odbornou správu lesů v katastrálním území vaší obce upozorňuje vlastníky lesů na reálné kůrovcové nebezpečí, které se předpokládá počátkem roku 2017. Zároveň vyzývá vlastníky lesů ke zvýšené aktivitě na úseku kontroly lesních porostů v roce 2017. Optimální je provádění opakovaných kontrol v lesních porostech v intervalu 7 – 10 dní. Při eventuelním zjištění výskytu kůrovce je pak vhodné obrátit se na svého odborného lesního hospodáře a v součinnosti s ním stanovit postup boje proti kůrovcům ve vašich či okolních lesích.

V případě jakýchkoliv počátečních příznaků poškození smrčin či jednotlivých stromů (barevné změny korun smrků, usychající stromy, opadávající jehličí, odlupující se kůra či stromy jinak poškozené, výrony pryskyřice či závrty nebo rezavohnědé drtinky na kmeni či patě stromů) je zapotřebí provádět okamžitá opatření k zamezení dalšího šíření kůrovců v lesích s výskytem kůrovců, ale i v lesích sousedních vlastníků. Likvidace tohoto kůrovcového dříví musí být provedena nejpozději do konce měsíce března.

Dále je pak nutné včas – nejpozději do konce měsíce května – zlikvidovat veškerou pro kůrovce atraktivní dřevní hmotu vzniklou v zimním období, vhodnou pro jejich množení (zlomy, vývraty, silně oslabené a usychající jedince, ale též i potěžební zbytky či palivo ponechané v porostu) a průběžně důsledně vyhledávat a včas vhodným způsobem asanovat dřevní hmotu již kůrovci napadenou (nejlépe provést okamžité vytěžení napadených stromů a jejich odvoz z lesa, popřípadě odkornění a spálení kůry či chemickou asanaci).

Je důležité místo výskytu kůrovce dále pravidelně sledovat, případě provést další těžbu a asanaci napadených stromů, které dříve ještě nejevily viditelné známky napadení. Je v zájmu vlastníka lesa upozornit též nečinné sousední vlastníky na rizika spojená s přemnožením kůrovce.

V případě jakýchkoliv nejasností kontaktujte svého odborného lesního hospodáře.

Děkujeme všem vlastníkům za spolupráci.

Lesní správa Nové Město na Moravě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…