Lesy ČR hodnotí nabídky podané do lesnických tendrů 2016-2020

16.09.2015 12:50

Státní podnik Lesy České republiky začal hodnotit 425 nabídek podaných 39 lesnickými společnostmi v rámci lesnických tendrů. Soutěží se o 57 smluvních zakázek a tři miliardy korun bez DPH. Budoucí smluvní partneři by měli začít plnit smluvní podmínky od 1. ledna 2016.

Lesy ČR hodnotí nabídky podané do lesnických tendrů 2016-2020
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nabídky 10. září veřejně otevřely a přečetly čtyři komise. „Na podnikovém webu jsme zveřejnili informace o nabídkách. V těchto dnech je ale hodnotící proces na začátku a nelze mluvit o finálních výsledcích,“ upozornil generální ředitel podniku Daniel Szórád. Nejlepší nabídku z pohledu finančního salda podalo 21 uchazečů.  Rozdíly v nabídkách mezi průběžnými vítězi a druhými v pořadí jsou výrazně nižší, než tomu bývalo v minulých letech.

Nejvýhodnější nabídku z pohledu salda podal pro nejvíce soutěžních jednotek, celkem dvanáct, Uniles. „Tato společnost obhajovala osm jednotek na 99,6 tisících hektarech. Pokud by získala v aktuálních tendrech dvanáct dílčích zakázek, jedná se o 75,8 tisíc hektarů. Fakticky by tedy společnost Uniles dospěla k meziroční ztrátě pozic na aktuálně soutěžených lesnických zakázkách o 24,5 procent. Cokoli nyní hodnotit je ale předběžné,“ dodal generální ředitel Szórád.

S hodnocením nabídek se tedy začalo. „Už dnes ale mohu deklarovat, že budeme v zájmu transparentnosti uzavírat smlouvy výhradně s uchazeči na prvních místech. Předpokládám, že výsledky veřejně oznámíme v listopadu tohoto roku,“ dodal generální ředitel Szórád.

Čím se tedy aktuální lesnické tendry liší od předchozích? Výrazně se zvýšil počet zakázek rozdělením původních územních jednotek, a to na 57. „Vytvořilo se tak konkurenční prostředí, v němž ale najdou uplatnění i malé firmy. O zakázky se navíc ucházely, a podle předběžných výsledků by mohly v několika případech i uspět, dosud neznámé společnosti,“ ocenil Daniel Szórád. Průběžné výsledky zatím ukazují na poměrně výrazný propad v nabídkových cenách za dříví na pni, a to přibližně ve výši 175 korun za metr krychlový - ve srovnání s nabídkovou úrovní loňského tendru. 

SHRNUTÍ

• 39 společností podalo celkem 425 nabídek
• Na jednu smluvní územní jednotku bylo průměrně podáno 7,5 nabídek
• nejlepší nabídku z pohledu finančního salda podalo 21 uchazečů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…