Lesy ČR letos investují do vodohospodářských staveb dvě stě milionů korun

22.03.2017 20:36

Světový den vody si 22. března připomínají i vodohospodáři z Lesů ČR. Státní podnik totiž spravuje více než 38 tisíc kilometrů drobných vodních toků v České republice, říček, potoků, tůní i rybníků a malých vodních nádrží. Letos je připraveno na vodohospodářské projekty 200 milionů korun, loni 120 milionů korun.

Lesy ČR letos investují do vodohospodářských staveb dvě stě milionů korun
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Prostředky budeme čerpat z vlastních i z dotačních zdrojů. Částka je oproti loňskému roku vyšší, protože je zachování vody v krajině důležitým tématem současnosti. Budujeme tedy malé vodní nádrže, rekonstruujeme rybníky a upravujeme koryta drobných vodních toků. Předcházíme tak suchu a zároveň naše opatření pomohou při povodních,“ řekl výrobně technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Letos se investice týkají 190 staveb, například dvoukilometrového úseku Ondřejovického potoka ve Zlatých horách v okrese Jeseník. Bude stabilizován podélný sklon dna pomocí výškových stupňů a konsolidačních přehrážek. Předpokládaná cena stavby činí 26 milionů korun. Dále se odbahní a upraví přelivné hrany v Opavě na vodní nádrži Sedlinka. Předpokládaná cena je 11,6 milionů korun. Dalších 8,7 milionů korun by měla stát úprava 1,5 kilometru na drobném vodním toku v Lomné v Trojanovicích v okrese Trojanovice.

Jde o obnovu příčných objektů a stabilizaci dna. Také Trutovský potok ve Frenštátě pod Radhoštěm v okrese Nový Jičín čeká na 600 metrech úprava za 5,7 milionů korun. Stabilizuje a sníží se eroze koryta toku. Realizace řady dalších projektů začala na přelomu roku. Příkladem může být budování suché nádrže na toku Zlatý Pásek v Němčicích v okrese Svitavy, protipovodňový projekt za 29 milionů korun.

Také na loňské stavby vodohospodáři z Lesů ČR využili vlastní i dotační prostředky, celkem 120 milionů korun. Dokončili 82 staveb.

Na snímku příklad protipovodňového opatření: Na 2,6 kilometrech se loni upravovalo koryto Kobylího potoka v Karlovicích v okrese Bruntál. Stavba za šest milionů korun.            Archiv LČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…