Lesy ČR na 40. ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích

30.08.2013 19:00

Lesy České republiky, s. p., se v těchto dnech na Výstavišti v Českých Budějovicích aktivně účastní jubilejního 40. ročníku největšího tuzemského agrosalonu Země živitelka.

Lesy ČR na 40. ročníku výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Na volné ploše 508 se spolupodílejí na organizování programu pro děti a mládež na téma „Lesní pedagogika“ a to v úzké koordinaci s Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů. Program probíhá od včerejška do dneška a dále od neděle 1. do úterý 3. září vždy v čase od 9 do 18 hodin, v úterý do 17 hodin.

Program se skládá z následujících témat: zážitkový chodník aneb okuste les na vlastní nohy, poznávání zvěře, skládání puzzle, poznávání ptactva, výtvarná dílna, poznávání dřevin. Každý účastník si odnese drobnou odměnu.

Lesní pedagogika představuje jednu z metod lesnické a environmentální osvěty zabývající se předáváním pravdivých informací o lese a hospodaření v něm zábavnou a poutavou formou prostřednictvím lesního pedagoga. Důraz je kladen na tak zvané zážitkové poznávání lesa, kdy se účastníci aktivit lesní pedagogiky učí vnímat les všemi smysly, čímž u nich dochází k přirozenému vnímání a snadnému zapamatování

V roce 2012 Lesy ČR celostátně uspořádaly 827 akcí se zaměřením na lesní pedagogiku, z toho šlo o 110 Dnů s Lesy ČR a 717 dalších osvětových akcí. Ve srovnání s rokem předchozím počet Lesy ČR pořádaných akcí pro veřejnost stoupl o 67. Celkem se událostí zúčastnilo více než 98 tisíc návštěvníků, dětí i dospělých, jejich počet se oproti roku 2011 zvýšil o více než 18 tisíc. Pracovníci Lesů ČR věnovali v roce 2012 práci v rámci osvětových akcí pro veřejnost 5356 hodin, což je o 1196 hodin více než v roce 2011. S růstem zájmu veřejnosti o lesní pedagogiku vzrůstá i počet zaměstnanců Lesů ČR, kteří absolvovali kurz lesní pedagogiky. V současné době má státní podnik Lesy ČR celkem 228 vyškolených lesních pedagogů a je tak nejsilnějším poskytovatelem této formy vzdělávání.

Výstava Země živitelka prezentuje celý zemědělsko - potravinářský sektor. Na akci se kromě pěstitelů zemědělských plodin a chovatelů hospodářských zvířat a výrobců potravin představují také prodejci zemědělské techniky. Své stánky zde mají také rybáři, myslivci či zahradníci.

Akční plán pro lesní pedagogiku na léta 2012-2014

Zástupci Lesů ČR, Ministerstva zemědělství a řady lesnických organizací podepsali v Brně 31. března 2012, u příležitosti veletrhu SILVA REGINA, dokument nazvaný „Akční plán k Jednotnému postupu pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů na období 2012-2014.“

Tato událost navázala na podpis podobného dokumentu z roku 2010, kterým lesní pedagogika v ČR získala jednotná pravidla. Lesní pedagogika umožňuje předávat zajímavé informace o lese a jeho významu široké veřejnosti srozumitelnou a jednoduchou formou, může se stát součástí komunikační strategie celého odvětví lesního hospodářství. 

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…