Lesy ČR na podzim ošetří památné duby u Hrotovic na Třebíčsku

04.09.2017 21:58

Skupinu 57 asi 200 let starých památných dubů u Hrotovic na Třebíčsku odborně ošetří arboristé. Kácet nebude třeba. Práce začnou v polovině září vyřezáváním náletových dřevin, skončí v prosinci. Náklady na ošetření dosáhnou přibližně 300 tisíc korun.

Lesy ČR na podzim ošetří památné duby u Hrotovic na Třebíčsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

„Vycházíme z odborně zpracovaného posudku. Znalec vyhodnotil zdravotní stav všech stromů a navrhl jejich odborné ošetření,“ řekl Dalibor Šafařík z Krajského ředitelství podniku Lesy ČR. Stromům se díky projektu prodlouží životnost a zvýší se bezpečnost návštěvníků. „Během provádění prací musíme omezit vstup do dané lokality. Ohrožený prostor vyznačíme páskami a arboristé dohlédnou na respektování tohoto omezení,“ dodal Šafařík.

Stromy čekají speciální druhy řezů, některé koruny zajistí vazby. Na místě zůstane jen část dříví se vzácnými druhy hmyzu nebo dutinovými živočichy. „Památné stromy jsou velmi významné z pohledu krajinných struktur. Bez odborného ošetření stromů dojde do několika desítek let k jejich rozpadu a zániku,“ řekl Roman Říha z Krajského ředitelství Brno.

Projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionálního rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…