Lesy ČR obnovily lesopark v Náměšti nad Oslavou

28.02.2015 20:54

V krajinné památkové zóně Náměšťsko na Třebíčsku v kraji Vysočina bylo v loňském roce odborně ošetřeno dvaapadesát historických stromů a vysazeno 238 nových stromů a keřů. Projekt přišel na 1,2 miliony korun. Státní podnik Lesy ČR využil na realizaci projektu 965 tisíc korun z Operačního programu Životní prostředí.

Lesy ČR obnovily lesopark v Náměšti nad Oslavou
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Loňská obnova historickému lesoparku v Náměšti nad Oslavou nedaleko zámku u silnice na Velkou Bíteš prospěla. Specialisté odborně ošetřili dřeviny a přestárlé stromy u silnice nahradili novými. „Vysázeli jsme 238 vyspělých sazenic lesních i okrasných dřevin, jako je lípa malolistá, dub zimní, jeřáb břek, habr obecný, javor klen, jírovec maďal a také některé druhy rhododendronů,“ řekl brněnský krajský ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Ještě před zahájením prací se na místě provedlo několik šetření. „Patřil mezi ně i dendrologický průzkum dřevin, bez něhož bychom dotaci nezískali,“ dodal ředitel Šafařík.

Do začátku letní sezóny bude na místě instalována také tabule s informacemi o historii lesoparku a také o projektu.

Doplňující informace:

Na projekt s názvem „Ošetření významných stromů v krajinné památkové zóně Náměšťsko“ se podařilo získat finanční podporu z Evropské unie, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí, oblast podpory 6.5 Podpora regenerace urbanizované krajiny ve výši 965 328,- Kč (ERDF 900 973,- Kč, SFŽP 64 355,- Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…