Lesy ČR omladily památnou dubovou alej v Hrádku u Lázní Bohdaneč na Pardubicku

18.11.2014 14:15

Lesy České republiky, s. p., letos v období srpen až říjen zregenerovaly památnou dubovou alej v Hrádku u Lázní Bohdaneč na Pardubicku v Pardubickém kraji, respektive její cca 400 metrů dlouhou pravou část, kterou mají ve své správě.

Lesy ČR omladily památnou dubovou alej v Hrádku u Lázní Bohdaneč na Pardubicku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Zásluhou Lesů ČR, Lesní správy Choceň, prošlo odborným ošetřením celkem 23 vzácných dubů letních. Způsob a rozsah ošetření navrhl příslušný odborný arboristický posudek, který Lesy ČR nechaly pro daný účel zpracovat. K návrhu ošetření se vyjádřily též příslušné orgány státní správy na úseku ochrany přírody.

Stromy byly ošetřeny redukčními a bezpečnostními řezy, mnohde za použití horolezecké techniky.  Tato opatření by měla zajistit optimální podmínky pro další rozvoj a zachování aleje. Již v roce 2012 Lesy ČR v lokalitě ošetřily památný, 18 metrů vysoký dub letní u Lázní Bohdaneč, který v evidenci významných stromů Lesů ČR nese jméno „Dub v Hrádku“. Obvod jeho kmenu je úctyhodných 635 cm.

Levou část památné dubové aleje má ve své správě město Lázně Bohdaneč, Tato část prošla revitalizací o rok dříve, v roce 2013.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 38 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na téměř celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…