Lesy ČR otevřely v Jizerských horách u Smědavy novou lesní cestu

10.10.2013 16:20

U Raspenavy pak geologickou stezku

Lesy ČR  otevřely v Jizerských horách u Smědavy novou lesní cestu
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesy České republiky, s. p., v těchto dnech v Jizerských horách v Libereckém kraji otevřely pro návštěvníky Jizerek v blízkosti Smědavy zcela novou, 420 metrů dlouhou lesní cestu, a také geologickou stezku v Raspenavě.

Nová lesní cesta vhodně propojuje dvě vůbec nejnavštěvovanější místa Jizerek a to jizerskohorské rašeliniště Na Čihadle a rozcestí Na Kneipě.

„Tato místa dosud spojovala cesta pouze jedna, která však již kapacitně nestačila pojímat stále se zvyšující množství turistů. Lesy ČR na vybudování nové cesty vynaložily z vlastních zdrojů tři čtvrtě milionu korun.  Nová cesta bude návštěvníkům hor sloužit během celého roku, v zimě ji mohou využívat i milovníci běžeckého lyžování při putování po trasách Jizerské magistrály,“ říká ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený současně řízením LČR.

Lesy ČR investují v Jizerských horách nemalé finanční prostředky také do oprav stávajících lesních cest, které mají ve své správě.  Jen v letošním roce se v Jizerských horách podařilo opravit lesní cesty v celkové délce 130 kilometrů.

Lesní cesty jsou cesty účelové a primárně, v souladu s lesním zákonem, slouží k zabezpečení veškeré provozní činnosti lesního hospodářství. Díky vstřícnému přístupu Lesů ČR a také dobré spolupráci například s Klubem českých turistů však mnohé lesní cesty využívají také návštěvníci lesů pro své volnočasové a rekreační aktivity, například v rámci turistiky nebo cyklovýletů. Na lesní cesty stejně jako do lesa obecně je dle ustanovení lesního zákona zakázán vjezd motorovým vozidlům. Při pohybu na lesních cestách je veřejnosti v souvislosti s možným lesním provozem doporučováno dbát zvýšené opatrnosti.

Geologickou stezku v Raspenavě  tvoří dvanáct kamenů

Novou geologickou stezku otevřely v minulých dnech v Raspenavě Lesy ČR. Tvoří ji 12 hornin, které úzce souvisí s Jizerskými horami. Sloužit má především dětem a studentům ze základních a středních škol.

Stezka vytvořená Štěpánkou Mrázovou z České geologické služby a Otto Kučerou z Lesů ČR vede  podél cesty u chaty Zátiší, na žlutě značené trase z Frýdlantu na Skalní hrad. Je tvořená dvanácti nerosty a horninami z Jizerských hor, které jsou pro ně nejtypičtější, kromě pyrhotinu, jehož výskyt je u nás spíše říká spoluautor stezky Otto Kučera z Lesů ČR.

Každý z kamenů je na stezce opatřen plastovou cedulkou s příslušnými informacemi. Nejstarší horninou na geologické stezce je žula. Stezka přišla Lesy ČR na zhruba sto tisíc korun, každý z kamenů je na vrchu vybroušen, aby byla vidět jeho struktura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec