Lesy ČR pomáhají chránit vzácné obojživelníky v lužních lesích střední Moravy

17.01.2013 18:06

Rekonstrukce vodní nádrže Záříčí na Kroměřížsku zdárně dokončena.

Lesy ČR pomáhají chránit vzácné obojživelníky v lužních lesích střední Moravy
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Lesy ČR významnou měrou přispěly k ochraně ohrožených druhů obojživelníků v lokalitě katastrálního území Záříčí v okrese Kroměříž na pomezí Zlínského a Olomouckého kraje. V místě totiž podnik za skoro 2,2 miliony korun úspěšně dokončil rekonstrukci vodní nádrže Stařina, ve které se obojživelníci včetně silně ohrožených druhů - čolka obecného a skokana štíhlého – vyskytují. Realizací projektu se podařilo nejen podpořit biotop vzácných druhů obojživelníků, ale vytvořit vhodné podmínky i pro ostatní četné organismy vázané na mokřadní a vodní prostředí. Náklady na rekonstrukci včetně projekčních a průzkumných prací hradily výhradně Lesy ČR.

V průběhu náročné rekonstrukce došlo k vyčištění dna od zaneseného sedimentu, renovaci nápustního objektu, vyřešení komplikací s odtokem vody a vybudování osmi vodních tůní a dvou izolovaných mokřadů oddělených zemní hrázkou. Stavební práce probíhaly pouze v podzimním a zimním období, aby nedošlo k narušení procesu rozmnožování obojživelníků. V některých případech byly populace vodních organismů dočasně transferovány do okolních vodních nádrží. Veškeré práce probíhaly v úzké součinnosti s pověřeným pracovníkem ochrany přírody.

Vodní nádrž Stařina, napájená vodou z toku Malá Bečva, je součástí evropsky významné lokality Morava - Chropyňský luh a rozkládá se na ploše o velikosti 11 510 m².  Kromě obojživelníků a dalších vodních organismů tu lze spatřit vzácné motýly ohniváčka černočárného a modráska bahenního. Ze vzácnějších dřevin zde roste jasan úzkolistý, topol černý a jilm vaz, z bylin například kotvice plovoucí. Z ptáků se zde vyskytují vedle druhů vázaných na vodní prostředí také například krutihlav obecný, ťuhýk obecný a šedý. Objevuje se tu občas i bobr evropský. V lokalitě se vyskytuje i řada dalších zajímavých a vzácných druhů rostlin a živočichů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně vzrostly

13:21 ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně vzrostly

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 3,5 % a meziročně byly nižší o 13,4 %. Ceny průmyslov…