Lesy ČR postavily na jižní Moravě retenční nádrž

04.05.2018 18:26

Novou retenční nádrž na Čeložnickém potoce nad obcí Moravany v okrese Hodonín v Jihomoravském kraji postavily Lesy ČR. Nádrž pojme 19 650 m3 vody. Stavba přišla na bezmála 4,2 miliony korun bez DPH, spolufinancovalo ji Ministerstvo zemědělství ČR.

Lesy ČR postavily na jižní Moravě retenční nádrž
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Nové vodní dílo zadrží vodu v krajině a bezpečně převede větší vodu. Je jedním z protipovodňových opatření na drobných vodních tocích, které podnik spravuje a která v posledních letech kvůli suchu a zadržení vody postavil. Retenční nádrž se zemní hrází a spodní výpustí i bezpečnostním přelivem měří 127 metrů. Hráz je šestimetrová. „Na základě zpracované studie řešíme odtokové poměry v povodí toku Moštěnka,“ vysvětlil Pavel Hopjan, vedoucí správy toků, oblast povodí Dyje z podniku Lesy ČR.  Čeložnický potok, na němž nádrž stojí, je jedním z přítoků Moštenky. Na stejném toku už v roce 2016 podnik dokončil výstavbu retenční nádrže Horky. „Obec Moravany je nyní více chráněna před povodněmi. Vodní plochu využijí také mokřadní a na vodu vázané rostliny a živočichové, lokalita je zajímavá také pro ornitology a vyskytují se tu například bobr evropský nebo užovka obojková,“ řekl Hopjan.  

Podnik v posledních pěti letech investoval na jižní Moravě do stavby 22 nádrží 57 milionů korun. Nyní se připravují stavby dalších vodních nádrží na Znojemsku, a to nádrže Kančí obora a Šumná. Předpokládané náklady by neměly přesáhnout 14 milionů korun bez DPH.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

20:48 Celní správa: Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí ce…