Lesy ČR revitalizují pravobřežní přítok Bynoveckého potoka v Nové Olešce na Děčínsku

20.07.2014 19:00

Lesy České republiky, s. p., v současné době intenzivně pracují na revitalizaci koryta bezejmenného pravobřežního přítoku Bynoveckého potoka v oblasti osady Nová Oleška u obce Huntířov na Děčínsku v Ústeckém kraji.

Lesy ČR revitalizují pravobřežní přítok Bynoveckého potoka v Nové Olešce na Děčínsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Kvůli v minulosti nevhodně provedeným opatřením dnes voda korytem rychleji protéká a v horních partiích oblasti tak dochází k nedostatku stálých vod v krajině. Naproti tomu v nižších místech vznikají i při malých dešťových srážkách povodňové situace. Cílem aktuálně řešeného projektu v hodnotě více než 5 milionů korun, na jehož financování se kromě Lesů ČR podílí také EU prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí, je tento neutěšený stav změnit k lepšímu.

Lesy ČR nechaly pro daný účel zpracovat projekt revitalizace, který navrhl provést nápravná opatření a to hlavně s důrazem na odstranění narušených přirozených funkcí drobného vodního toku a zajištění ochrany nemovitostí v Nové Olešce. V souladu se zpracovaným projektem dochází k úpravě levobřežního, dosud suchého poldru na tůň s přetékanou hrází a částečné úpravě trasy toku do nového, téměř 500 metrů dlouhého mělkého meandrujícího koryta. V trase starého koryta se vytváří soustavy tůní a mokřadů. Pro eliminaci povodní se zároveň staví nové průtokové hrazení a upravuje stávající rybník.

Podle předběžných předpokladů by mohly právě probíhající práce skončit do konce letošního roku. Realizace nastíněných kroků opětovně v horních partiích povodí toku zadrží v krajině tolik potřebnou vodu, což bude mít příznivý dopad na rozvoj živočišných druhů vázaných na vlhké
a mokřadní biotopy a tekoucí vody. V dolních částech naopak dojde k eliminaci případných povodňových stavů v osadě Nová Oleška.

Pravostranný přítok Bynoveckého potoka protéká Děčínskou vrchovinou v CHKO Labské pískovce. Pramení v lesních porostech na severovýchodním svahu Popovičského vrchu, následně teče severovýchodním směrem lesními porosty, obhospodařovanými loukami, pastvinami a před zaústěním do Bynoveckého potoka též územím osady Nová Oleška. Tok spravují Lesy ČR.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…