Lesy ČR spolupracují na mapování vzácného holuba doupňáka na Vysočině

28.07.2012 20:02

Holub doupňák je převážně tažný pták. Ke svému hnízdění využívá stromové dutiny, vytvořené většinou datlem černým. Lesy České republiky i proto již několikátým rokem spolupracují s dobrovolníky z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Jihlava na vyhledávání a ochraně doupných stromů na Vysočině. Mapování vzácného holuba doupňáka na Jihlavsku je jedním z více než dvou set projektů ČSOP podpořených letos státním podnikem Lesy ČR - generálním partnerem Národního programu Ochrana biodiverzity.

Lesy ČR spolupracují na mapování vzácného holuba doupňáka na Vysočině
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Možná jste už v lese narazili na strom označený modrým trojúhelníkem. Právě takto značí ochránci přírody ve spolupráci s lesníky tzv. doupné stromy. Na Jihlavsku je najdeme převážně ve zbytkových částech starých bučin, občas ve smíšených lesích nebo jako ponechané osamocené stromy po těžbě (takzvané výstavky). A právě v těchto místech se dobrovolníci z ČSOP Jihlava letos zaměřili na mapování holuba doupňáka. Využívali k tomu dalekohledy společně s poslechem volajících samců, ale i digitální akustické záznamníky, které byly trvale umístěny na stromech a snímaly ranní, dopolední a večerní zvukovou aktivitu.

Populace holuba doupňáka nebyla v posledních 20 letech na Jihlavsku systematicky sledována. Přestože jeho stavy závisí na mnoha okolnostech a větší část doupňáků zahyne na svých zimovištích mimo naše území, je v České republice zřejmý mírný nárůst jejich počtů. Jisté je, že spolupráce Lesů ČR s ochránci přírody při značení a následné ochraně doupných stromů jednoznačně vede k podpoře tohoto druhu.

Spolupráce mezi Lesy ČR a ČSOP letos probíhá již 14. rokem. Uskutečňuje se jak na poli praktické ochrany přírody, tak na poli ekologické výchovy. Spolupráce lesníků a ochranářů na konkrétních lokalitách a projektech se však datuje již od vzniku ČSOP v roce 1979.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…