Lesy ČR zahájily rekonstrukci retenční nádrže v Břežanech na Znojemsku

29.08.2016 16:12

S rekonstrukcí zanesené retenční nádrže s poškozenou hrází v Břežanech na Znojemsku začal státní podnik Lesy České republiky koncem srpna. Projekt je jedním z opatření spojených se zadržením vody v krajině. Náklady jsou odhadovány na dva miliony korun. Práce by mohly skončit v dubnu 2017.

Lesy ČR zahájily rekonstrukci retenční nádrže v Břežanech na Znojemsku
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Nádrž na přítoku Libického potoka v katastrálním území Břežany v okrese Znojmo je zanesená naplaveninami a z velké části zarostlá rákosem. Nemá bezpečnostní přeliv a nevyhovující je také výpustné zařízení. Hráz poškodil  mohutný vyvrácený strom. Nádrž je tedy v havarijním stavu,“ vysvětluje brněnský krajský ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Samotné stavební práce začnou v říjnu. Spolu s rekonstrukcí zemní hráze a výpustného objektu se vybuduje také bezpečnostní přeliv, který pojme velkou vodu při povodních. Odtěží se i sedimenty, upraví zátopa a přibližně 150 metrů pod hrází zaujme místo bývalého rybníka nová tůň.

Podle přírodovědných průzkumů provedených při projektování stavby se v lokalitě vyskytovalo několik zvláště chráněných druhů obojživelníků - pulců blatnice skvrnité (Pelobates fuscus). Proto došlo letos v létě k jejich záchrannému přenosu. „Transfer probíhal ve spolupráci s orgány ochrany přírody. Byl podmínkou vypuštění nádrže,“ dodal Šafařík. Rekonstrukce nádrže pozitivně ovlivní životní prostředí z krajinotvorného hlediska. Zejména ale začne vodní dílo opět sloužit lidem – při požárech, suchu, i povodních a také zvěři a dalším živočichům vázaným na vodní prostředí.

Lesy ČR požádaly o dotaci na spolufinancování stavby z Operačního programu Životní prostředí v rámci specifického cíle 4.3 „Posílit přirozené funkce krajiny“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…