Lesy ČR zvelebují lesní prostředí Jeseníků

20.06.2014 13:30

Zrekonstruovaná Boží muka na Limrách a nový turistický altán u Supíkovic.

Lesy ČR zvelebují lesní prostředí Jeseníků
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Státní podnik Lesy České republiky průběžně podporuje a rozvíjí veřejně prospěšné funkce lesů. Pro tyto účely existuje dokument nazvaný „Program 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u LČR“. Podnik v této souvislosti aktuálně dokončil rekonstrukci Božích muk na Limrách včetně nového turistického altánu nedaleko obce Supíkovice na Jesenicku v Olomouckém kraji.  Náklady na realizaci dosáhly částky 375 tisíc korun. Slavnostní otevření se uskuteční v neděli 22. června 2014 od 14 hodin.

Boží muka na Limrách se nacházejí na pozemku ve správě Lesů ČR nad obcí Supíkovice. Jedná se o oblíbené odpočinkové místo pro cyklisty i pěší turisty s krásným výhledem na Polské roviny. Původní rozpadlá a nakloněná boží muka se zvětralým zdivem musela být zbourána a postavena znovu na novém základě, na původním místě. Ke stavbě se využilo původní kamenivo doplněné novými pálenými cihlami. Do niky byl umístěn obraz Sv. Wolfganga patrona dřevorubců, tesařů, uhlířů, sochařů, pastevců, lodníků, nevinně zajatých. Boží muka vhodně doplňuje i dřevěný altán se stojanem na kola.

Do Supíkovic je nejideálnější se dostat autem po státní cestě číslo 455 vedoucí z Jeseníku přes obec Písečná do Vidnavy. K Božím mukám s altánem je pak možné jít pěšky ze Supíkovic, od kostela sv. Hedviky a dále kolem fotbalového hřiště po polní a částečně i lesní cestě – vzdálenost cca 2 km. 

GPS souřadnice

Loc: 50°18'29.506"N, 17°14'13.978"E

Program 2020 slouží k podpoře a rozvoji veřejně prospěšných funkcí lesů – k financování konkrétních investičních i neinvestičních projektů na obnovu, výstavbu a údržbu turistických cest, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek, podporu opatření na ochranu biologické rozmanitosti a mnoha dalších činností v lesích obhospodařovaných Lesy ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…