Lesy Praha: Hostivařská přehrada bude mít nový bezpečnostní přeliv. Příprava území začíná

17.03.2021 9:15

Hostivařská přehrada je nejvýznamnější vodní dílo na území Prahy, které od roku 1963 slouží nejen k rekreaci, ale i k vyrovnávání průtoků a ochraně území pod přehradou.

Lesy Praha: Hostivařská přehrada bude mít nový bezpečnostní přeliv. Příprava území začíná
Foto: Lesy Praha
Popisek: Lesy Praha

V současné době zde začínají práce spojené s přípravou území pro výstavbu nového dodatkového bezpečnostního přelivu, který zvýší ochranu hráze vodního díla. V souvislosti s tím žádáme návštěvníky části Hostivařského lesoparku u přehrady, zejména v blízkosti hráze a v okolí komunikace Vyhlídková, aby dbali zvýšené pozornosti a pokynů pracovníků Lesů hl. m. Prahy.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

V úterý 16. 3. 2021 začneme s odstraňováním stromů v místě výstavby nového dodatkového přelivu, a to na základě povolení o kácení dřevin rostoucích mimo les, které vydal Úřad městské části Prahy 15. Práce budou probíhat do 31. 3. 2021. Odstraníme celkem 34 stromů v prostoru pod hrází a na pravém břehu pod komunikací Vyhlídková. Další kácení bude probíhat na lesních pozemcích kolem této cesty a pojí se s plánovanou přeložkou komunikace, respektive s výstavbou skluzu bezpečnostního přelivu. Na žádost městské části Praha 15 podél nedaleké cyklostezky následně vysadíme 15 vzrostlých javorů jasanolistých jako částečnou kompenzaci ekologické újmy vzniklé pokácením dřevin při přípravě stavby.

Upozornění pro návštěvníky: Během kácení bude ve všední dny od 7:00 do 15:30 omezen provoz na komunikaci Vyhlídková. Červeně označený úsek bude průchozí pouze se souhlasem pracovníka Lesů hl. m. Prahy, který bude dohlížet na bezpečnost návštěvníků. V době těžby proto doporučujeme využívat raději náhradní trasy procházející Hostivařským lesoparkem. Toto omezení potrvá do konce března.

Upozorňujeme také, že současná snížená, tzv. zimní hladina vody v přehradě zůstane po celou dobu stavby a v sezoně 2021 se nebude zvyšovat na letní úroveň.

Přípravu území (odstranění dřevin) zajišťuje středisko Lesy Lesů hl. m. Prahy.

Vlastní stavbu dodatkového bezpečnostního přelivu zajišťuje odbor investiční Magistrátu hl. m. Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …