Lesy Praha: Nebušický potok naplníme vodou, která poteče vyspraveným korytem

04.08.2017 9:17

V srpnu letošního roku začneme s druhou částí oprav koryta Nebušického potoka, který pramení na severozápadním okraji městské části Praha-Nebušice na severozápadě Prahy a protéká celým územím Nebušic až k osadě Jenerálka, kde se vlévá do Šáreckého potoka. Pro potok je charakteristický velký spád a rozkolísanost průtoků. Právě velké změny v množství vody proudící výrazně se svažujícím korytem v něm na několika místech vyvolaly stržovou erozi – po ní ve dně koryta zůstaly hluboké brázdy a strže.

Lesy Praha: Nebušický potok naplníme vodou, která poteče vyspraveným korytem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Hlavní město Praha prostřednictvím odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy již před časem rozhodlo o sanaci těchto erozních rýh a o stabilizaci koryta Nebušického potoka. První úsek byl dokončen v roce 2013, nyní začínáme s druhou etapou.

Během opravy koryta z něj odstraníme černé skládky, vyplníme největší erozní strže a celkově zvýšíme dno potoka (tj. niveletu jeho dna). Břehy koryta posílíme takzvanou kamennou rovnaninou, speciálním způsobem a nasucho rovnanými kameny, a štěrkovým pohozem a jeho dno zatěsníme jílovým těsněním, aby se voda z koryta neztrácela. Proti vyplavování jemných částic bude minerální těsnění chránit netkaná geotextilie.

Náš zásah by měl vést ke stabilizaci koryta Nebušického potoka a zabezpečit pro něj stálý průtok vody, která by již neměla mizet pod zemí.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…