Lesy Praha: Z pražských lesů opět odstraňujeme nepůvodní trnovník akát

07.10.2017 17:59

Každoročně s nástupem podzimu lesníci zahajují práce spojené s managementem akátových porostů na území hlavního města Prahy a jejich postupným nahrazováním dřevinami, jež jsou v pražské oblasti součástí přirozené druhové skladby.

Lesy Praha: Z pražských lesů opět odstraňujeme nepůvodní trnovník akát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Trnovník akát je stromem pocházejícím ze Severní Ameriky. Tato odolná a nenáročná dřevina byla v Praze úmyslně vysazována v polovině minulého století, a to hlavně ve svazích, aby tam pomáhala v boji proti půdní erozi. Později se však zjistilo, že tento strom díky látkám, které vylučuje do půdy, dokáže zahubit téměř všechny okolní rostliny a úspěšně se tak šíří na úkor původních druhů. Kvůli jeho silnému zmlazení je navíc těžké jej z lokality spolehlivě odstranit.

V posledních letech proto přistupujeme k likvidaci akátových ploch a k jejich opětnovnému osazování dřevinami pro danou lokalitu typickými. Na různých místech po celé Praze si tak můžete povšimnout vysokých pařezů zbylých po lesnických zásazích. Tento způsob ořezu nejlépe potlačuje přirozenou výmladnost akátů a nedovoluje jim nadále se šířit. Lesníci zároveň v tomto období osazují uvolněné akátové plochy z minulého roku novými výsadbami. Stejně budou postupovat i v roce následujícím.

Uvolněné plochy a cílená práce lesníků dávají prostor původním složkám pražské přírody pro návrat na svá stanoviště, která zabíral úporný akát. Nejedná se přitom pouze o dřeviny, ale i ostatní rostliny a živočichy, kterým akátové porosty nenabízejí příznivé podmínky k životu.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…