Letecká záchranka bude v Bechyni jen na přechodnou dobu. Pak se vrátí na základnu v Plané

23.09.2016 14:46

Základna letecké záchranné služby na jihu Čech se přesune na vojenské letiště v Bechyni jen na přechodnou dobu. Pak se má vrátit zpět do Plané u Českých Budějovic, kde momentálně sídlí. Premiér Bohuslav Sobotka to ve čtvrtek slíbil jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi.

Letecká záchranka bude v Bechyni jen na přechodnou dobu. Pak se vrátí na základnu v Plané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Soukromé firmě, která dosud leteckou záchranku v kraji provozovala, letos skončí smlouva a vláda rozhodla, že tuto službu bude od ledna 2017 zajišťovat armáda.

Problém nastal v tom, že její vrtulníky kvůli své vysoké hmotnosti nemohou na heliportu v Plané i na jiných místech přistávat. Po přesunu do Bechyně se navíc prodlouží i doletové časy do určitých částí kraje a tím pádem naroste i doba, během které se pacienti dostanou do nemocnice. Vedení kraje v čele se Zimolou z těchto důvodů již od začátku označovalo tyto plány za nekoncepční a apelovalo vládu, aby svůj záměr přehodnotila.

„Pan premiér mi slíbil, že by se letecká záchranka měla do Plané vrátit co nejdříve, nejlépe již v příštím roce, s takovými vrtulníky, které budou zdejší základně vyhovovat. Zároveň prý bude také hledat řešení, jak toto dočasně opuštěné stanoviště využít,“ potvrdil Zimola.

Ministr Němeček: Leteckou záchranku bude zajišťovat nově vzniklá státní organizace     

„Cílem vlády je abychom v krátkém čase našli v rámci zajištění letecké záchranné služby řešení pro celou republiku a tedy i Jihočeský kraj odpovídajícími typy vrtulníků,“ uvedl Sobotka s tím, že nasazení těžkých armádních strojů na jihu Čech považuje za opravdu dočasné. Bylo by podle něj škoda promarnit investici do základny v Plané, kterou označil za nejmodernější v republice.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček předpokládá, že by leteckou záchranku mohla provozovat nově vzniklá státní organizace, která bude se záchranáři v krajích spolupracovat. „Jakmile bude vysoutěžen nákup vrtulníků, se kterými bude létat, tak se stanou jižní Čechy prvním místem, kde by měla tato organizace působit,“ dodal.

Kraj zprovoznil novou leteckou základnu v Plané za 45 milionů korun loni. Na heliportu mohou přistávat vrtulníky s hmotností do 3,5 tuny, které jako záchranářské využívají prakticky po celé Evropě. Vojenské stroje však váží 6,5 tuny. „Mrzí mě, že s námi dopředu přechod letecké záchranky pod armádu nikdo nekonzultoval a doslova nás postavili před hotovou věc. Stejně tak nevinně se v tom ocitla i armáda, se kterou máme jen ty nejlepší vztahy. Po našich neustálých apelech na vládu i příslušná ministerstva mě proto těší, že se tu rýsuje nějaké řešení v podobě státní organizace, která by měla provoz letecké záchranky s ohledem na potřeby krajů zajišťovat. Tomuto projektu jednoznačně fandím,“ uzavřel hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…