Letecké muzeum Kbely zahájilo další muzejní sezónu

27.04.2015 9:19

Mnoho leteckých fanoušků a příznivců vojenské techniky si nenechalo ujít zahájení již 47. sezóny v Leteckém muzeu Kbely v sobotu 25. dubna. Pozornost opět přilákaly unikátní prostory Staré Aerovky a nově rekonstruované proudové letouny ze sbírek VHÚ.

Letecké muzeum Kbely zahájilo další muzejní sezónu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled okénkem z transportní části vrtulníku

Na zahájení sezóny se přišli podívat také ministr obrany Martin Stropnický, velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Libor Štefánik, náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky brigádní generál Rostislav Pilc a velvyslanec Státu Izrael Gary Koren.

Dva stroje, které spolu soupeřily a vítěz pak psal historii. Tak by se dala stručně charakterizovat společná minulost dvou cvičných proudových letadel, československého L-29 Delfín a polského letounu TS-11 Iskra. V soutěži o společný cvičný letoun států Varšavské smlouvy vyhrál v roce 1961 československý Delfín, který se posléze stal jedním z nejúspěšnějších československých poválečných letadel (více naleznete ZDE). Polská Iskra však i tak šla ve své zemi do výroby, byť celkově vyprodukovaných 424 strojů bylo méně než více než 3 600 sestrojených Delfínů.

Oba stroje se při letošním otevření Leteckého muzea Kbely představily v renovované podobě a u obou se také návštěvníci často zastavovali. V případě Delfína šlo přitom o výjimečný stroj – prototyp s výrobním číslem 2, který stál na počátku celé řady posléze vyrobených letadel a který proto dodnes nese nezvyklé označení XL-29. Renovován byl u společnosti Forte v Mostkovicích.

Letouny doplnil ještě třetí cvičný stroj, divákům rovněž poprvé předvedený: francouzský Fouga CM.170 Magister.

Ve Kbelích se sešli letečtí fandové i rodiny s dětmi

Kbelské uvítání nové sezóny se neslo v příjemném duchu a do prostor celého areálu opět zavítali návštěvníci všech věkových skupin, letečtí nadšenci i běžné rodiny s dětmi, pro které jsou vystavená velká vojenská i civilní letadla vždy zdrojem neutuchajícího obdivu, radosti a nadšení.

„Před dvaceti lety jsem se tu byl podívat jako kluk, kterého baví letadla,“ vzpomínal jeden z návštěvníků, Jan Novotný z Prahy. „Za tu dobu se tu ale spousta věcí změnila, je toho tady mnohem víc a v přehlednější podobě. Dneska jsem sem vzal své děti, aby měly na co v budoucnu vzpomínat. Třeba to v nich zanechá dojem a také se sem pak budou vracet.“

Premiéra sezóny nabídla také prohlídku hangárů Staré Aerovky, které se nacházejí u letňanského letiště. Hangáry mají svoji nezaměnitelnou atmosféru, dýchá z nich minulost a desítky let živého leteckého provozu. Jsou i po stavební stránce pozoruhodné. Umístěny zde budou expozice věnované různým oblastem letectví, představí se zde například bombardovací a bitevní letouny, některé proudové stroje z poválečné éry a další letecká technika

Letecké muzeum Kbely je v této muzejní sezóně otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Vstup do muzea je zdarma. Více informací o současných expozicích naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…