Letiště Praha instaluje na obou terminálech nové detektory výbušnin

22.09.2015 16:20

Provozovatel Letiště Václava Havla Praha investuje přibližně 30 milionů korun do nového systému detektorů výbušnin. Vyžadují to aktualizovaná evropská pravidla bezpečnosti, která vstoupila v platnost 1. září 2015.

Letiště Praha instaluje na obou terminálech nové detektory výbušnin
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Nová detekční zařízení mohou ve značném rozsahu nahradit stávající formu celotělové kontroly cestujících pohmatem a tím u některých osob celý proces bezpečnostní prohlídky výrazně zrychlit.

Nové, tzv. stopové, detektory výbušnin jsou na obou terminálech Letiště Václava Havla Praha zatím v počtu 30, výhledově však Letiště Praha plánuje zajistit celkově 39 kusů těchto moderních zařízení.  Detektory dokáží identifikovat případná zbytková množství výbušných látek u cestujícího nebo v jeho zavazadlech. „Ačkoli je již dnešní úroveň zabezpečení Letiště Václava Havla Praha v mezinárodním srovnání na vysoké úrovni, je investování do podobných moderních technologií nezbytné, abychom si tuto úroveň udrželi i do budoucna,“ vysvětluje důvody pořízení nových detektorů Václav Řehoř, předseda představenstva Českého aeroholdingu.

Vlastní kontrola probíhá tak, že bezpečnostní pracovník nejprve získá stěrem ze zavazadla, z oděvu či povrchu těla cestujícího kontrolní vzorek a ten následně vloží do zařízení k prověření možné kontaminace výbušným materiálem. „Celý proces získání stěrů i vyhodnocení trvá okolo 20 vteřin a pro cestujícího nepředstavuje nic nepříjemného. Naopak, v mnoha případech je tato kontrola pro cestujícího přínosem, protože z velké části nahrazuje jinak nezbytné a pro cestující ne příliš příjemné celotělové podrobné ruční prohlídky,“ popisuje princip fungování Řehoř.

Investice do 39 nových zařízení pokrývá nejen obměnu stávajících zařízení, ale současně i navýšení jejich počtu umožňující rozsáhlejší využití v procesu bezpečnostní kontroly, včetně nákladů na desetiletou podporu provozu a dodávek náhradních dílů.

Důvodem instalace detektorů je upravená evropská legislativa, která zkvalitňováním bezpečnostních procesů reaguje na nové či modifikované bezpečnostní hrozby, jako jsou například podomácku vyráběné výbušiny či sofistikované nástražné výbušné systémy. Ačkoli princip stopové detekce výbušnin není nový a podobná zařízení se na letištích používají již desítky let, dochází k neustálému zlepšování detekčních i provozních parametrů zařízení. To umožňuje nejen důkladnější kontrolu, ale i mnohem rozsáhlejší aplikaci než bylo možné dříve. Nové detektory, které se objeví na Letišti Václava Havla Praha, prošly náročnými certifikačními testy realizovanými pod hlavičkou Evropské konference pro civilní letectví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…