Letiště Praha opravilo pomník hrdinů druhé světové války

22.12.2019 14:15

Pomník obětem druhé světové války se dočkal po více než 43 letech rekonstrukce. Letiště Praha jej nechalo za své náklady opravit. Nový památník, který Kamenictví Skrbek vytesalo z české Vahlovické žuly, upomíná na významné hrdiny letectví. Ti se v bojích druhé světové války nejen zasloužili o vítězství Spojenců nad nacistickým Německem , ale i na vybudování civilního letectví u nás. Památník je umístěn v areálu JIH Letiště Praha naproti Úřadu civilního letectví.

Letiště Praha opravilo pomník hrdinů druhé světové války
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Pomník vzdává hold 33 domácím a 15 zahraničním odbojářům. Mezi nimi vyčnívá příběh Václava Netíka, příslušníka 311. bombardovací perutě Britského královského letectva RAF, jenž před válkou létal jako pilot Československých aerolinií na linkách Praha–Benátky a Praha–Brusel. Netík v době okupace odešel z Československa do Francie, kde se stal desátníkem československého letectva. Po pádu Francie odplul do anglického Cholmondeley Park. Zde se zařadil po bok krajanů do slavné 311. československé bombardovací perutě, která se zapojovala do nočních náletů na cíle v okupované Evropě.

První operační let uskutečnil Netík 7. dubna 1941 v letounu Vickers Wellington, což byl RAF a Spojenci hojně užívaný střední dvoumotorový bombardér. Na pozici druhého pilota tak Netík během následujících měsíců vykonal 15 operačních letů do nepřátelského území. Jako kapitán bombardéru pak letěl Netík poprvé 19. července 1941. O den později, při bombardování Hannoveru, však došlo k souboji mezi Netíkem a německým stíhačem. Netíkův letoun byl zasažen a zřítil se do moře u severního pobřeží Nizozemska.

Ve 31 letech tak zahynul Netík i s celou posádkou. Za chrabrost a odvahu v bojích byl Václav Netík vyznamenán československou medailí a 27. července 1941 Československým válečným křížem 1939 in memoriam. Do hodnosti plukovníka letectva in memoriam byl Václav Netík povýšen v roce 1990.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…