Letiště Praha postoupilo do další úrovně programu Airport Carbon Accreditation

15.11.2016 21:20

Letiště Praha bylo v tomto roce za své snahy o snižování úrovně uhlíkové stopy oceněno v rámci programu Airport Carbon Accreditation (ACA) postupem do 3. úrovně „Optimalizace“. Tato úroveň se vyznačuje zapojením partnerů provozovatele letiště do společného úsilí omezit množství skleníkových plynů z jejich provozu.

Letiště Praha postoupilo do další úrovně programu Airport Carbon Accreditation
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Celkově se Letišti Praha od vstupu do programu v roce 2010 podařilo snížit svoji uhlíkovou stopu o 8 %.

Hlavním cílem programu Airport Carbon Accreditation je podpořit provozovatele letišť v jejich snahách snižovat emise skleníkových plynů vznikajících z různých letištních činností. Program nyní sdružuje 170 letišť po celém světě, která každoročně mapují svoji uhlíkovou stopu a realizují postupy k jejímu snížení. Uhlíková stopa představuje množství vypuštěných skleníkových plynů přepočtených na oxid uhličitý (CO2).

Ne všechna letiště jsou ve snaze omezit emise skleníkových plynů stejně aktivní. Proto je program Airport Carbon Accreditation rozdělen na 4 úrovně od samotného mapování uhlíkové stopy, přes její snižování (redukci emisí), zapojení partnerů v rámci optimalizace až po neutrální stav - nulovou uhlíkovou stopu.

Letiště Praha se postoupením do 3. úrovně zařadilo mezi 20 významných evropských letišť, jakými jsou například: Frankfurt, Mnichov, Curych, Kodaň, Atény.

Bližší informace o programu naleznete na www.airportcarbonaccreditation.org

Dle Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) se letecká doprava na člověkem zesílené klimatické změně podílí ze 3,5%. V budoucnu se očekává, že vzhledem k předpokládanému růstu objemu letecké dopravy se bude uvedený podíl zvyšovat. Přestože letiště představují malý zlomek z celkového objemu emisí z letecké dopravy, tak se provozovatelé rozhodli emise ze svého provozu kontrolovat a založili v rámci Mezinárodní organizace letišť (Airport Council International – Europe) program Airport Carbon Accreditation.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…