Letiště Václava Havla Praha nacvičovalo, jak čelit nebezpečnému viru MERS

28.05.2016 8:15

Na Letišti Václava Havla Praha v úterý proběhlo taktické pohotovostní cvičení zaměřené na případný přílet cestujícího nakaženého virem MERS a jeho následnou izolaci.

Letiště Václava Havla Praha nacvičovalo, jak čelit nebezpečnému viru MERS
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Nácvik v podmínkách přibližujících reálnou situaci společně organizují Letiště Praha, Hasičský záchranný sbor Letiště Praha, České aerolinie, Policie ČR a složky Integrovaného záchranného systému hl. m. Prahy a Středočeského kraje. Cvičení nijak neomezí provoz letiště.

„Není vůbec jednoduché cvičení takového rozsahu zorganizovat. Jen skutečnost, že se na něm podílí všechny základní jednotky integrovaného záchranného systému je potvrzením, že bereme připravenost na přílet letadla s infekcí velmi vážně a připravujeme se na její výskyt v České republice nejen teoreticky, ale i simulací reálné situace,“ vysvětluje Josef Kadlec, velitel HZS Letiště Praha, a dodává: „Procvičujeme zejména spolupráci jednotek, včasné zajištění zdravotnické služby, transport pacienta i izolaci jeho spolucestujících, a to vše při zachování leteckého provozu.“

Impulsem pro specifický nácvik modelové situace, v níž hraje hlavní roli osoba nakažená virem MERS, se stal opakovaný výskyt této nakažlivé choroby nejen ve světě, ale i v Evropě.

„Záchranná služba ASČR zajišťuje nepřetržitě stálou lékařskou službu na letišti Václava Havla a je v každém okamžiku připravena řešit události tohoto typu. Za tímto účelem má ve svém vybavení speciální sanitní vozidlo pro přepravu pacientů s vysoce nakažlivými nemocemi, které má účinný filtrační systém, podtlakovou kabinu včetně ochranného bivaku EBV - 30/40 a je plně vybaveno pro poskytování před-nemocniční neodkladné péče. Posádky jsou vybaveny OOPP, které odpovídají nejvyšší protichemické a protibiologické ochraně. Toto metodické cvičení považujeme za nedílnou součást přípravy na možnou reálnou situaci,” řekl David Klouček, Vedoucí stanoviště stálé lékařské služby Letiště Václava Havla Praha.

„Letiště Praha pravidelně prověřuje reakce na případné mimořádné události a potenciální hrozby podle Letištního pohotovostního plánu. Snažíme se, aby se procvičovaná situace co možná nejvíce přiblížila reálné hrozbě, ale zároveň musí mít průběh minimální dopady na provoz letiště. Dnešní cvičení je jedinečnou příležitostí k prověření stanovených postupů všech složek Integrovaného záchranného systému ČR v případě příletu letadla s vážnou infekcí na palubě. V dnešním globalizované době je v místech s vysokou koncentrací lidí stále důležitější umět rychle reagovat jak na cílené útoky, tak i na ohrožení v podobě zanesení vážného infekčního onemocnění,“  doplňuje Milan Špaček, místopředseda představenstva Letiště Praha, a. s., odpovědný za bezpečnost a Hasičský záchranný sbor.

Letadlo typu Airbus A319 zapůjčily na cvičení České aerolinie. „Svým rozsahem a zaměřením je pro leteckou společnost tento typ pravidelných cvičení nezbytnou součástí krizových a bezpečnostních plánů. Slouží nejen k ověření postupů posádky letadla při mimořádné události, ale i interních provozních postupů ČSA. Cvičení probíhají pravidelně každý rok na různé úrovni prověřování krizových postupů a přispívají k maximální připravenosti dotčených složek letecké společnosti,“ řekl Ladislav Kašpar, manažer Českých aerolinií pro Security a krizové situace.

Figuranty skutečných cestujících si zahráli studenti Vyšší odborné školy civilního letectví a zaměstnanci letiště.

Podobná cvičení se na Letišti Václava Havla Praha konají pravidelně, aniž by omezila jeho standardní provoz. Poslední se konalo vloni a bylo zaměřené na možné uložení výbušného systému v prostoru letiště a zajištění ochrany zaměstnanců i cestujících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…