Letní Lipno pod kontrolou České obchodní inspekce

01.08.2015 16:00

Letní turistická sezóna je období, ve kterém inspektoři České obchodní inspekce nezahálí. Lipenská přehrada je díky krásnému počasí, které v posledních dnech vládne, místem vyhledávaným mnoho výletníky, ať z Čech, či zahraničí. Inspektoři ČOI se však do okolí Lipna vypravili proto, aby ověřili kvalitu nabízených služeb a úroveň prodeje zboží. Zkontrolovali celkem 16 provozoven, při nichž zjistili porušení povinností stanovených právními předpisy v 7 případech, tj. v 44 % kontrol. Za méně závažné nedostatky uložili na místě pokuty v celkové výši 8 000 korun a v kontrolách budou na Lipně i v dalších jihočeských rekreačních oblastech pokračovat do konce září.

Letní Lipno pod kontrolou České obchodní inspekce
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Ve dnech 15. až 17. 7. 2015 proběhla kontrolní akce, zaměřená na prodej zboží a poskytování služeb v rekreační a turisticky zajímavé a hojně navštěvované oblasti v okolí Lipenské přehrady. Inspektoři ověřovali u místních podnikatelů, jak dodržují zákon o ochraně spotřebitele a další související předpisy v dozorové působnosti České obchodní inspekce.

Kontroly byly provedeny v 16 provozovnách. Jednalo se zejména o sezónní restaurace, kiosky s občerstvením, ubytovací zařízení a půjčovny potřeb pro letní rekreaci. Porušení dozorované legislativy zjistili inspektoři v 7 případech, tj. v 44 %. Jednalo se zejména o nedodržení zásad poctivosti prodeje  a neseznámení spotřebitele s cenami nabízeného zboží nebo poskytovaných služeb.

Za zjištěná porušení zákona o ochraně spotřebitele a dalších obecně závazných právních předpisů byly v 7 případech uloženy příkazem na místě pokuty v celkové výši 8 000 korun.

Tato kontrolní akce byla stejně jako každý rok, preventivně zaměřena na prodej zboží a nabídku služeb v rámci letní turistické sezóny. Její výsledky prokázaly, že ve značné míře dochází stále k poškozování spotřebitelů a porušování zákona, což zejména v případě zahraničních návštěvníků kazí dobré jméno České republiky i poctivých podnikatelů v oblasti cestovního ruchu. Proto tyto kontroly budou na jihu Čech probíhat i nadále, a to nejen na Lipně, ale také v dalších rekreačních oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…