Letní letový řád na Letišti Václava Havla přináší řadu novinek

03.04.2014 11:13

V neděli 30. března vstoupí na Letišti Václava Havla Praha v platnost nový letní letový řád. V nadcházející sezóně, která potrvá do 25. 10. 2014, své služby v rámci pravidelné přepravy cestujícím nabídne padesát sedm dopravců, jejichž letadla budou směřovat do sto devatenácti míst po celém světě. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku bude na Letiště Václava Havla Praha létat osm nových dopravců a také budou otevřeny linky do patnácti nových destinací.

Letní letový řád na Letišti Václava Havla přináší řadu novinek
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Mezi novinky patří lety aerolinek Adria Airways do Lublaně a Transavia France na pařížské letiště Orly. Belgický Jetairfly nabídne spojení na letiště Brusel/Charleroi. Po šesti letech se v letovém řádu objevuje přímé dálkové spojení s Kanadou. Společnost Air Transat bude zajišťovat linku do Montrealu a Toronta. Po několikaleté pauze se do Prahy vrátila nízkonákladová společnost Ryanair, která rozšíří nabídku počtu spojení do Dublinu a Londýna. Air Serbia nabídne pravidelné lety do Bělehradu, provozované od prosince minulého roku, a Saratov Airlines se svým spojením do Saratova rozšíří nabídku letů do Ruské federace. Turecký nízkonákladový dopravce Pegasus Airlines plánuje otevřít pravidelné spojení z Istanbulu - letiště Sabiha Gokcen.

 „V letošním roce očekáváme mírný nárůst počtu cestujících,“ uvedla Marta Guthová, výkonná ředitelka Letiště Praha pro Obchod a korporátní služby a doplnila, že: „Také stávající dopravci přicházejí s řadou novinek. Pokračují v linkách, které zahájili v zimní sezóně, nebo otevírají zcela nová spojení.“ Do této skupiny patří České aerolinie, které navýší počet spojů do Bratislavy, dopravce Norwegian Air Shuttle, který znovu propojí Prahu s Bergenem, Ural Airlines otevřou nové přímé spojení do Čeljabinsku a díky Jet2.com bude East Midlands s Prahou spojeno i v průběhu letní sezony. Alitalia nabídne alternativu k provozu do Milána s novou linkou na letiště Linate. SmartWings se nově objeví na letech do Puly a Sevilly.

Tím ale výčet novinek nekončí. Dojde totiž také k navýšení nabídky spojení do stávajících destinací. Svůj kapacitní vrchol zažije Řím/Fiumicino, kam díky společnostem easyJet a Vueling Airlines bude létat celkem šest pravidelných dopravců. České aerolinie rozšíří svůj provoz do Soulu, Permu a navýší své kapacity do Düsseldorfu a Ostravy. EL AL Israel Airlines představí v Praze svůj nový low-cost produkt s názvem UP a současně zvýší počet týdenních frekvencí do Tel Avivu na jedenáct. Na stejné trati se nově objeví i nízkonákladová společnost Wizz Air. Varšava získá čtvrtou denní frekvenci provozovanou společností LOT Polish Airlines a výraznějšího nárůstu provozu na pravidelných linkách se dočkáme i díky SmartWings, které rozšíří své pravidelné spojení do letních destinací, jako jsou Chania, Rhodos, Dubrovník nebo Burgas.

Mezi TOP 5 letišť s nejvyšším počtem spojení z Letiště Václava Havla Praha patří tradičně Paříž/Charles de Gaulle se 66 lety týdně, Moskva s 59 lety, Frankfurt s 52 lety, Amsterdam s 48 lety a Varšava s 41 lety týdně. O pomyslné prvenství z pohledu počtu provozovaných destinací se s počtem 12 dělí Rusko  s Itálií následované Velkou Británií s deseti destinacemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…