Léto na železnici: Speciální Jízdenka na léto, cyklistické vlaky i výlety za nostalgií

06.06.2016 13:58

?Dovolenou v České republice letos podpoří České dráhy rozšířením nabídky o zvláštní prázdninové Jízdenky na léto s platností na 7 dní. Jejich předprodej začíná právě dnes. Cykloturistům o letošních prázdninách poslouží více než šest a půl tisíce „cyklovlaků“ na dálkových i regionálních linkách. Prázdninové zážitky umocní také výlet nostalgickým vlakem vedeným historickou vlakovou soupravou.

Léto na železnici: Speciální Jízdenka na léto, cyklistické vlaky i výlety za nostalgií
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Jízdenka na léto nově i na 7 dní

Hlavní novinkou letní turistické sezóny na české železnici je 7denní Jízdenka na léto. S ní lze v době platnosti neomezeně cestovat všemi vlaky Českých drah, lze s ní ujet libovolný počet kilometrů a kdekoliv vystoupit a znovu nastoupit do jakéhokoliv pravidelného spoje. Pouze ve spojích SC Pendolino je třeba dokoupit rezervaci.

„Novou variantou Jízdenky na léto reagujeme na větší zájem o domácí aktivní dovolenou mezi Čechy, a tento trend chceme jako národní dopravce naší novou nabídkou ještě podpořit. S touto jízdenkou je možné podnikat výlety prakticky bez omezení. Není limitován počet ujetých kilometrů ani množství zastávek v atraktivních turistických oblastech,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu. 

Jízdenku na léto je možné používat od 1. července do 31. srpna, její předprodej ale začíná už 6. června. Základní cena 7denní jízdenky je 790 Kč, zlevněná cena pro majitele karet ISIC a platných slevových aplikací na In Kartách Českých drah je 690 Kč. Využít lze i dosud nabízenou 14denní variantu jízdenky, jejíž základní cena je 1 190 Kč a zlevněná pak 990 Kč.

Během léta jsou připraveny i další speciální nabídky, například zlevněné jízdenky na některé hudební festivaly. Naproti tomu jsou v nadcházejícím letním období pro zákazníky Českých drah připraveny slevy na vstupech na festivaly, do historických objektů a na výstavy pro turisty, ale i mnoho dalšího. Podmínkou je využít při cestě za poznáním a zábavou vlak a předložit jízdenku Českých drah. Kupříkladu na velkou výstavu Císař Karel IV. 1316 – 2016 v pražské Valdštejnské jízdárně lze získat při předložení jízdenky Českých drah slevu 20 % ze vstupného.  

Přes 6 a půl tisíce vlaků pro cyklisty

V letošní turistické sezóně nabízejí České dráhy více než šest a půl tisíce spojů s přepravou jízdních kol, které lze označit za „cyklovlaky“. Soupravy upravené pro cestování s jízdním kolem jezdí jak v regionální dopravě, tak v dálkových a mezistátních spojích. Míří do cyklisticky atraktivních regionů České republiky, jako jsou Jizerské hory, Podkrkonoší, Šumava a Krušné hory, sledují významné dálkové cyklostezky okolo řek, jako například trasy okolo Ohře, Labe, Vltavy, Odry nebo Moravy. S kolem je však možné podniknout cestu také do zahraničí, například do Drážďan a Hamburku (Labská cyklostezka), Řezna, Lince, Vídně, Bratislavy nebo Budapešti (Dunajská cyklostezka) a do mnoha dalších míst.

„Obliba přeprav jízdních kol ve vlacích je tak velká, že jsme připravili na několika tratích i speciální výletní cyklovlaky,“ říká Michal Štěpán a uvádí podrobnosti: „Z Prahy na Okoř, přesně do stanice Noutonice, a dále do Slaného jezdí »Cyklohráček«, z Prahy přes Neratovice a Mělník do Mšena turistický vlak »Kokořínsko« a z Brna do Břeclavi, Mikulova a Znojma »Expres Pálava–Podyjí«, které mají pro přepravu kol speciálně upravené vozy.“

Cena za přepravu jízdního kola je stanovena podle vzdálenosti v několika pásmech a pohybuje se od 30 Kč při vzdálenosti do 50 km až po 75 Kč při cestách nad 351 kilometrů. Za použití úschovy během přepravy se platí ještě úschovné ve výši 10 Kč. V mezinárodní dopravě mimo Slovenska je cena za přepravu kola pro celou trasu cca 276 Kč (10 EUR), směrem na Slovensko v přímém vlaku pak cca 83 Kč (3 EUR). Ve vybraných spojích je nutné si zajistit také rezervaci. Vzhledem k vysokému zájmu o přepravu jízdních kol rezervaci místa České dráhy doporučují ve všech spojích, jež jsou do systému zahrnuty. 

Nostalgie pro prarodiče, neobvyklý zážitek pro děti

Historický vlak s dýchavičnou parní lokomotivou a vzduch provoněný kouřem a párou, stařičký červený motoráček či zelená elektrická lokomotiva a vozy s dřevěnými lavicemi připomenou prarodičům vzpomínky na mládí a jejich vnoučatům přinesou v současné době digitálních technologií nevšední zážitek. České dráhy ve spolupráci s partnery na letošní léto připravily řadu nostalgických jízd s historickými vozidly.

Už od června do začátku podzimu se budou o víkendech opakovaně konat zvláštní jízdy historických souprav například v Jihočeském kraji na tratích z Tábora do Bechyně pod názvem „Léto s Bechyňkou“ a z Polné v Pošumaví do Volar pod tradičním názvem „Šumavské léto s párou“. Na jižní Moravě budou probíhat v sousedství Lednicko-valtického areálu, památky UNESCO, akce Motoráčkem do Lednice a Lednické parní léto. Na pomezí Středočeského, Ústeckého a Karlovarského kraje budou vyjíždět nostalgické vlaky na lokálku „Kolešovku“ a ve východních Čechách zamíří historické soupravy na trať z České Třebové do Letohradu, Lichkova a Červeného Potoku.

Informace o jednotlivých termínech lze nalézt například na webu českých drah www.cd.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…