Letošek bude v mýtném rekordní, za rok může být hůř

26.11.2015 15:30

Díky zvýšení sazeb vzrostou v roce 2015 mýtné výnosy na 9,65 - 9,8 mld. Kč, v následujícím roce růst zpomalí.

Letošek bude v mýtném rekordní, za rok může být hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Český mýtný systém vybral od ledna 2007 do konce listopadu 2015 již 66 mld. Kč a zpoplatněná vozidla ujela za toto období 16 miliard kilometrů. Říjen 2015 se s výběrem ve výši 899 milionů korun současně stal rekordním měsícem z hlediska výběr za celou historii systému. “Naše upravená predikce výnosu roku 2015 počítá s ročním výběrem mýta mezi 9,65 a 9,8 mld. Kč. Silný růst v prvním pololetí roku 2015 je plně v souladu s vývojem ekonomiky, v které byla klíčovým zdrojem růstu tvorba zásob. A ta samozřejmě potřebuje dopravu,” shrnuje situaci Ondřej Zaoral z poradenské společnosti Inoxive. Meziroční růst výnosů v březnu a červnu přesáhl 15 %. “Jsme tak svědky velice pozitivní situace, kdy došlo ke zvýšení sazeb v lednu 2015 a současně ekonomika rekordně roste. Tyto dva faktory zvýší mýtné výnosy oproti roku 2014 téměř o miliardu Korun. Takový růst nebyl od roku 2011,” dodává Zaoral. Díky zvýšení sazeb je mýtné letos průměrně o 30 haléřů na kilometr dražší. Rozhodující 65% podíl na růstu výnosu má právě zvýšení sazeb, pouze 35% růstu mýtných výnosů lze přisoudit ekonomickému růstu a zvýšené dopravní aktivitě. “Největší vliv na výběr mýtného v listopadu a v prosinci budou mít běžné faktory ovlivňující život nás všech nástup zimy, extrémy počasí paralyzující dopravu a v neposlední řadě vánoční svátky, kryjící se částečně s víkendem,” uzavírá rok 2015 Zaoral.

Sazby beze změny v roce 2016 spolknou čtvrt miliardy

V příštím roce se výnosy vrátí k mírnějšímu růstu. Opakování rekordního roku nelze očekávat, protože např. na rozdíl od Rakouska neupravuje Česká republika mýtné sazby pravidelně ani o inflaci. Mýtné tarify na rok 2016 se tak nemění. Modernizace vozového parku ale nezadržitelně pokračuje a s ní přibývá podíl vozidel, které platí nejnižší tarify. Inoxive proto predikuje desetihaléřové snížení průměrné ceny mýta na kilometr. Ačkoli tabulkové tarify se nemění, vyšší podíl nových vozidel sníží výnosy asi o 230 milionů Korun. Než začnou příští rok mýtné výnosy růst, bude muset zvýšená dopravní aktivita vykompenzovat toto snížení. “230 milionů korun se vybere od 51 milionů kilometrů nejběžnějšího kamionu na dálnici, což je pro představu 120 tisíc jízd napříč Českou republikou z Německa na Slovensko,” přibližuje analýzu Ondřej Zaoral.

Příští rok může padnout desetimiliardová hranice

Aktuální predikce mýtných výnosů na rok 2016 je mezi 9,75 a 10,5 mld. Kč. Tato predikce je však stále předběžná, zejména v stínu událostí posledních týdnů. Začíná se otevřeně mluvit o tom, že ekonomický růst Evropy se dostává pod tlak a zhoršení bezpečnostní situace vždy jako první dopadá na dopravu a mobilitu. “Pokračující digitalizace ekonomiky začíná měnit závislost mezi ekonomickým růstem a dopravní potřebou. Růst nákupů na internetu mění globální logistiku a samozřejmě rostoucí částí českého HDP jsou i ryze digitální služby, odehrávající se zcela mimo kamenný svět,” doplňuje Jan Brašna, expert společnosti Inoxive pro oblast digitálních služeb a technologií. Už jen 400 dní zbývá do dne D Význam mýtného zejména pro financování infrastruktury v Evropě stále roste. Připravuje se spuštění národního mýtného systému v Belgii, probíhá soutěž v Slovinsku. Ve středoevropském regionu (CZ, SK, PL, AT) se v roce 2014 poprvé vybralo na mýtném více než 2 miliardy €. Rakousko připravuje generační obměnu systému, spuštěného v roce 2004, přičemž zůstává u strategie zpoplatnění dálnic mikrovlnnou technologií. Německo naopak rozšiřuje své satelitní mýto na lehká nákladní vozidla a zpoplatňuje i čtyřproudové spolkové silnice (obdobu našich rychlostních komunikací). “Česká republika začala stříhat pomyslný mýtný metr od pátku 27. listopadu zbývá do konce provozní smlouvy s konsorciem Kapsch rovných 400 dnů. Nezbývá než držet ministerstvu dopravy palce, aby predikce výnosů na rok 2017 nemusela být nula,” uzavírá každoroční ekonomickou analýzu mýtného systému Ondřej Zaoral.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…