Letošní ROPFÓRUM provedlo hosty nebem plným hvězd

25.11.2015 11:13

Osmačtyřicet vyhlášených výzev a v nich předloženo 1 422 projektů za více než 40 miliard korun. Právě tak vypadá jasná a stručná bilance Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod.

Letošní ROPFÓRUM provedlo hosty nebem plným hvězd
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Osm let plných proměn všech koutů Královéhradeckého, Pardubického a Libereckého kraje se stalo tím hlavním tématem galavečera ROPFÓRUM 2015. Letošní rok je pro ROP Severovýchod tím posledním k dokončení projektů a Regionální rada jako řídící orgán programu uzavírá svou hlavní kapitolu, a právě proto se večer hosté vydali na cestu po hvězdách.

Prostory Filharmonie Hradec Králové se v pondělí 23. listopadu večer proměnily v pomyslné nebe plné hvězd. Na galavečeru pořádaném Regionální radou Severovýchod byla završena půlroční propagační roadshow Hvězdy Severovýchodu. Během šesti měsíců se lidé napříč třemi kraji měli možnost ve speciálním karavanu plném informací a zážitků seznámit s projekty, které vznikly v jejich okolí díky podpoře z ROP Severovýchod. Sami pak zvolili podle nich ten nej projekt.

Trojice vítězů následně vzešla z webové ankety, v níž veřejnost dala jasně najevo, kde jsou evropské peníze nejvíc potřebné.

Přestože trojlístek oceněných byl již dobře znám, pomyslná slavnostní tečka se uskutečnila v záři reflektorů. Zástupci projektů Kuks – Braunův kraj, který skončil na třetím místě, revitalizace Palackého náměstí v Poličce jako druhého v pořadí a pardubického parku Na Špici coby vítěze převzali skleněné plakety a květiny z rukou pozvaných hostů. Těmi byli Zdeněk Semorád, náměstek ministryně pro místní rozvoj, Zdeněk Vašák, pověřený řízením Centra pro regionální rozvoj České republiky a Lenka Vašátková, ředitelka Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Všichni tři mají jedno společné, což se také v moderované diskuzi pod taktovkou Jolany Voldánové, která provázela celým večerem, brzy ukázalo. Všichni stáli či stojí v čele Úřadu Regionální rady Severovýchod a stejně jako lidé v anketě i oni mají projekt, který jim nejvíce uvízl v paměti. „Takovou srdeční záležitostí se pro mě stal projekt rekonstrukce lanovky na Sněžku. Že se jednalo o skutečně potřebný a dnes velmi využívaný počin jsem si uvědomil také ve chvíli, kdy jsem během dovolené chtěl s rodinou vyjet na vrchol Sněžky a narazili jsme na tříhodinovou frontu,“ uvedl s úsměvem Zdeněk Semorád, který byl prvním ředitelem Úřadu. Z trochu jiného soudku vybral „svůj“ projekt Zdeněk Vašák, který převzal ředitelské žezlo jako druhý v pořadí. „Vysloveně jeden oblíbený projekt nemám, ale rádi s rodinou navštěvujeme zajímavá místa. Mezi nimi je například Muzeum českého karosářství ve Vysokém Mýtě nebo Muzeum obuvi a kamene ve Skutči. Stejně tak máme oblíbené cyklostezky, kterých byla z ROP Severovýchod podpořena celá řada. Na nich se nemusím bát nechat své děti popojet o kousek dál, aniž by jim hrozil úraz či jiné nebezpečí,“ poznamenal Vašák. To současná ředitelka Úřadu Lenka Vašátková má jasného favorita. „Myslím si, že velmi povedeným projektem je revitalizace bývalých libereckých lázní na galerii. Jedná se o historicky cennou budovu, která si zachovala svůj ráz a přitom nabízí jedinečné výstavní prostory,“ objasnila.

Otázka projektů však nebyla jedinou, která večer zazněla. Během bilancování ředitelé ve svých vzpomínkách zabrousili také k okamžikům, kdy museli řešit některou z potíží. „Samozřejmě takové okamžiky byly, avšak musím říci, že jsem se vždy mohl spolehnout na skvělý tým profesionálů, který se na Úřadě vytvořil,“ podotkl Zdeněk Vašák. A právě budoucnost pracovníků byla jednou z věcí, na něž se Jolana Voldánová neváhala zeptat. „Situace není nikterak jednoduchá a neulehčuje nám ji ani služební zákon, nicméně snažíme se teď dělat vše pro to, abychom zkušenosti těchto lidí mohli využít i v tomto programovém období. Jsem přesvědčen, že velká část odborníků z regionálních rad uspěje ve výběrových řízeních a bude pokračovat v práci na pobočkách Centra pro regionální rozvoj České republiky, které se stalo zprostředkujícím subjektem pro Integrovaný regionální operační program (IROP), jež se stal nástupcem ROPů,“ doplnil náměstek Semorád.

ROP Severovýchod si také vysloužil velkou poklonu. Podle posledních údajů ministerstva totiž patří v případě čerpání evropských dotací mezi ty nejlepší. „Je to pro nás velmi příjemná zpráva a jsem ráda, když tyto informace slyším i z úst náměstka ministryně. Nicméně stále je před námi ještě kus práce, abychom vyčerpali maximální možnou část přidělených prostředků a především také zdárně uzavřeli celý program,“ poznamenala ředitelka Úřadu Lenka Vašátková. Doposud bylo příjemcům proplaceno více než 16 miliard korun, stále ještě více než 1,5 miliardy zbývá. Úředníci jsou tak nyní vytíženi na maximum.

Zajímavosti ze statistik:

V rámci ROP Severovýchod bylo vyhlášeno 48 výzev. V nich bylo předloženo celkem 1422 projektů za více než 40 miliard korun. Hodnotícím a schvalovacím procesem jich nakonec úspěšně prošlo 752 za bezmála 19 miliard korun.

Nejvíce žádostí bylo podáno v oblasti a rozvoje měst obcí. Úřad Regionální rady jich zaregistroval 573 za více než 16 miliard korun. Podporu nakonec získalo 262 projektů. Druhou oblastí podpory, kam směřoval velký díl financí, je dopravní infrastruktura. Rekonstrukce silnic II. a III. třídy patřila k těm nejdůležitějším a potažmo i nejpalčivějším tématům. V této oblasti bylo schváleno 191 projektů za více než 7,5 miliardy korun.

Během osmi let bylo:

• vytvořeno více než 680 nových pracovních míst,
• nakoupeno 62 ekologických vozidel v dopravě a pořízeno 21 nových vlaků,
• postaveno a zrekonstruováno 209 kilometrů cyklostezek a cyklotras,
• zrekonstruováno či zmodernizováno bezmála 400 kilometrů silnic II. a III. třídy,
• zrekonstruováno 58 památkových objektů,
• vybudováno 82 nových nebo zrekonstruovaných sportovišť, dětských hřišť i lyžařských areálů,
• vzniklo 53 projektů na podporu nemocnic a ústavů sociální péče,
• podpořeno 95 projektů rozvoje učilišť, středních i základních škol,
• zrevitalizováno téměř 19 hektarů areálů brownfields.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …