Liberec se v červnu stane baštou skautů a skautek

28.04.2015 18:14

Ve velký stanový tábor se v červnu promění liberecký sportovní areál ve Vesci. Od 10. do 14. června sem přijede patnáct stovek skautů a skautek starších patnácti let z celé České republiky. Během akce Obrok 2015 čeká účastníky nabitý festivalový program plný zajímavých hostů, workshopů, přednášek, her, sportů, ale třeba také dobrovolnický program pomáhající po celém Liberci či v neziskových organizacích.

Liberec se v červnu stane baštou skautů a skautek
Foto: facebook
Popisek: Obrok 2015, ilustrační foto

Program letošního Obroku je inspirován libereckým vysílačem Ještěd, a proto motto zní „Čekám na signál“. „Postupně se naplní všechny čárky signálu a všichni, kteří se Obroku zúčastní, pak budou moci signál přivést do svého regionu a tam ho plně rozvinout,“ vysvětluje význam akce programová ředitelka Obroku Petra Rösslerová. Řada z aktivit bude ukázkových a skauti je budou moci dál předat svým kamarádům po celé republice.

Obrok 2015 je určen pro skautky a skauty, kterým je mezi 15 a 24 lety, tedy pro skautské teenagery a vedoucí.  Pro účastníky je připraven rozmanitý program. „Přednášky a workshopy se zajímavými hosty potěší ty, kteří se chtějí dozvědět něco nového, netradiční sporty jako kin-ball či möllky nebo třeba velká hra jsou pak určeny pro všechny, kteří chtějí rozhýbat své tělo,“ doplňuje Petra Rösslerová.

Skauti během Obroku 2015 pomohou například místní zoologické zahradě, muzeu, Jedličkově ústavu, u Harcovské přehrady, bývalém kinu Varšava nebo také na samotném Ještědu. Večery budou na Obroku patřit hudbě, ale i filmům a diskuzím.

Festival je určen hlavně pro mladé skautské vedoucí, kteří každý týden pořádají výpravy s dětmi do přírody, učí je samostatnosti a připravují pro ně zajímavý program. „Dlouho působím jako vedoucí oddílu. Díky Obroku se na pár dní i můžu stát jen tím, kdo si akcí užívá.

Těším se na nové zážitky, inspiraci a na své kamarády. Tahle akce určitě bude super dobíječ, pozitivní energie,“ říká devatenáctiletá Markéta Divišová z Kolína, která je vedoucí sedmičlenné skupiny Melounáři.

Se skauty přijedou v rámci Obroku diskutovat také například spisovatel Petr Ludwig, režisérka Olga Špátová, spoluzakladatel Dobrého Anděla Petr Sýkora, šéfka státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, disident a spoluautor Několika vět Alexandr Vondra, herec Marek Vašut, exředitel Národní galerie Milan Knížák, europoslanec Jiří Pospíšil, gurmán Pavel Maurer, a řada dalších.

Obrok poprvé míří na sever Čech a podle toho vypadá i jeho letošní maskot. „Chtěli jsme pracovat s motivem Ještědu, ale představovali jsme si něco nového a originálního. Ceníme si toho, že street artová kočka je teď jakým si symbolem Liberce a proto jsme ji převzali za svého maskota. Už teď dochází ke kočičí expanzi po celé republice,“ vysvětluje manažer akce Zbyněk Prokop.

Od roku 2000 se uskutečnilo již sedm ročníků skautského setkávání Obrok, a to pokaždé v jiné části České republiky, poslední ročník se uskutečnil v roce 2013 u Vodního hradu Švihov.

Junák – český skaut má více než 53 tisíc členů a je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Skauting je největší hnutí pro děti a mládež na světě – hlásí se k němu okolo 50 milionů dětí a mladých lidí ve 216 zemích světa. Více na www.skaut.cz. Více informací o akci naleznete na www.obrok15.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…