Liberecká zoo: Křest tygřat dal tygrům jména, přišlo přes pět tisíc lidí

24.05.2016 10:12

V součtu přes pět tisícovek lidí v sobotu navštívilo libereckou zoo, kde v ten den proběhly křtiny mláďat bílých tygrů. Ta se narodila 25. února 2016 a jednalo se o třetí úspěšný odchov těchto šelem, které chová ZOO Liberec od roku 1994.

Liberecká zoo: Křest tygřat dal tygrům jména, přišlo přes pět tisíc lidí
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Liberec.

Akce se uskutečnila na velké parkové louce za hlavním vstupem do zoo. Kromě velkého podia, kde se vlastní  křtiny odehrály a velké LED obrazovky, na které bylo možné program sledovat zaplnily prostor pohybové atrakce pro děti či stánek a aktivity hokejového klubu Bílí Tygři Liberec.

ZOO Liberec vybrala pro mláďata jména vzešlá z návrhů veřejnosti: Maia a Shankar. Ženské jméno odkazuje na řeckou mytologii a římské legendy (stejně jako u jmen tygřat z prvního odchovu v roce 2002), to mužské pak pochází z Indie (původní domovina tygra indického) a v sanskrtu má význam "dárce blaha a štěstí". Návrhů s těmito jmény přišlo do zoo celkem 8.

Úlohy kmotrů kmotry se ujali legendární Spejbl s Hurvínkem a tři hráči Bílých Tygrů Liberec – Dominik Lakatoš, Lukáš Derner, Michal Plutnar. Slavnostního aktu se zúčastnil i liberecký primátor Tibor Batthyány a náměstek hejtmana Josef Jadrný. Na pódium na malou chvíli zamířily i autorky obou vítězných tygřích jmen.

Spejbl a Hurvínek navíc k potěše malých i velkých diváků okořenili dvouhodinový program i dvěma krátkými scénkami. O tom, že dvojice S + H byla pro křtiny skvělou volbou, svědčil častý smích dětí i dospělých z publika.

Hokejoví mistři ligy předali během křtu šek v hodnotě 10.000 Kč ve prospěch chovu bílých tygrů v zoo a věcné dárky – speciální odolné hrací balóny pro zvířata. Uvedenou finanční částku vybrali hráči přímo mezi sebou.

Na závěr programu byl vydražen i hokejový dres s podpisy hráčů, výtěžek půjde také ve prospěch zoo.

Shankar i Maia by měli být brzy k vidění i ve venkovní expozici - stane se tak už během 1 až 2 týdnů.

Během programu byla mláďata stále s matkou ve své expozici v pavilonu. Ta byla celodenně v obležení návštěvníků zoo. Bílí tygři tak opět potvrdili svou naprosto výsadní pozici mezi chovanými zvířaty v liberecké zoo. Žádný jiný druh, byť by byl sebeexotičtější či kriticky ohrožený v přírodě, neumí v současnosti těmto šelmám v popularitě  konkurovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec