Liberecký kraj: Jaroslava Rónu, autora Marťana na Ještědu, představí nová výstava v galerii

09.03.2016 8:35

Jedna z největších osobností české výtvarné scény, sochař a malíř Jaroslav Róna, zahájí ve čtvrtek 10. března, v Oblastní galerii v Liberci, svou výstavu Sochy a obrazy. Výstava začne vernisáží v 17:30 hodin a zúčastní se jí samotný autor. Vernisáž si nenechá ujít ani hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Liberecký kraj: Jaroslava Rónu, autora Marťana na Ještědu, představí nová výstava v galerii
Foto: regionalni-rozvoj.kraj-lbc.cz
Popisek: Krajský úřad Libereckého kraje

Jaroslav Róna je dobře znám široké liberecké veřejnosti svými realizacemi ve veřejném prostoru, v Liberci můžete najít jeho Edisonovu lampu a Marťana. V Liberci představí svá čtyři stěžejní témata, jimž se dlouhodobě věnuje. Má rodinnou zkušenost s holokaustem, takže toto temné osobní i dějinné téma je pro autora jedním z nejdůležitějších. S tím souvisí i téma černých vizí konce městské civilizace. Celý život se také obrací k archetypům, mýtům a snům. Celou jeho tvorbou se vine i dráha plavce jak v podobě parníku, převozníka na člunu, ponorky nebo velryby, které jsou symbolem cesty strastiplným životem. Jaroslav Róna se otevřeně hlásí k tradici sochařství a malířství, realistického vyobrazování, didaktičnosti a konzervativnosti. Vystavená díla jsou výběrem prací vzniklých po roce 2000.

Jaroslav Róna studoval v letech 1978–1984 VŠUP v Praze, ateliér skla prof. Libenského, předtím se ovšem vyučil koželuhem. Za studií a jako účastník dnes slavných undergroundových výstav s názvem Konfrontace se seznámil s dalšími názorově spřízněnými umělci, s nimiž založil skupinu Tvrdohlaví. Od počátku byl zároveň malířem a sochařem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…