Liberecký kraj: Nálezce odevzdal do Muzea Českého ráje poklad ze 14. století

16.08.2018 18:07

Poctivý nálezce odevzdal 10. srpna mimořádný objev pracovníkům Muzea Českého ráje v Turnově. V oblasti Vysokého nad Jizerou našel 158 pražských grošů a zlomky keramické nádoby. Podle předběžného posouzení se jedná o ražby Václava II. a Jana Lucemburského. Jejich dochování je na horské podmínky přímo nadstandardní. Mince zřejmě nebyly dlouho v oběhu, protože řada z nich má zachovaný i mincovní lesk.

Liberecký kraj: Nálezce odevzdal do Muzea Českého ráje poklad ze 14. století
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Velmi si vážím poctivosti nálezce a ráda bych mu touto cestou poděkovala. Kromě zákonem dané odměny, jejíž výše se odvíjí od hodnoty nálezu, rozhodne Rada Libereckého kraje o výši další mimořádné odměny. Chceme tím motivovat případné další nálezce historických artefaktů, aby nálezy odevzdávali a ty tak zůstaly zachovány pro další generace a nezmizely v soukromých sbírkách u nás či v zahraničí,“ poděkovala nálezci Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Jméno nálezce ani přesnější místo nálezu nebude Muzeum Českého ráje ani Liberecký kraj zveřejňovat. „Jsme si vědomi toho, že bychom zveřejněním vyvolali zájem hledačů pokladů, a tomu musíme zabránit,“ doplňuje Květa Vinklátová.

Základní konzervaci mincí provede restaurátor Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy, Turnov. O jejich odborné posouzení se pak postarají numismatici z Národního muzea. Také keramická nádoba projde rukami restaurátorů. Mincovní depot je v souladu s platnou legislativou majetkem Libereckého kraje a nálezci přísluší odměna, jejíž výše bude odvislá od kulturně historické hodnoty stanovené znalcem.

„Návštěvnické veřejnosti nález představíme v turnovském muzeu od února 2019 na mimořádné výstavě,“ doplnil Jan Prostředník, kurátor sbírkových fondů archeologie.

Mince a zlomky keramiky se nacházely ve svahu v úrovni lesní hrabanky a zasahovaly asi 30 cm pod stávající povrch. Následně provedli archeologové z turnovského muzea v místě nálezu záchranný výzkum, který byl doplněn o průzkum za pomoci detektoru kovů. Byla objevena původní mělká jamka, kterou majitel mincí vyhloubil do rozpadlého skalního podloží. Mince pak uschoval do keramické nádoby a zasypal je zeminou. Její zlomky z hrdla a výduti jsme nalezli ve svahu pod jamkou, části dna se dochovaly „in situ“ nade dnem jamky. K odkrytí depotu došlo zřejmě v důsledku erozní činnosti, čemuž napovídá jak rozptyl mincí ve svahu v délce téměř půl metru, tak i povrchová koroze zlomků keramiky. Pouze střepy na dně jámy si zachovaly původní nepoškozený povrch. Soubor 158 mincí byl doplněn ještě o jednu, která se nalezla při detektorovém průzkumu. Celkem jde o 41 grošů Václava II. (WENCEZLAVS SECVNDVS; 1300 – 1305) a 118 grošů Jana Lucemburského (IOHANNES PRIMVS; 1310 – 1346).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…