Liberecký kraj: Papírna Papyrea uspěla na festivalu Big See ve slovinské Lublani

11.11.2019 20:18

Výhru Grand Prix v kategorii Tvůrčí příběh a identita jako zážitek neboli Creative story and identity as experience 2019 na festivalu Big See ve slovinské Lublani vybojovala ruční papírna Papyrea z podještědské Zdislavy. Festival je součástí akce Měsíc designu Lublaň, které se účastní 19 zemí střední a jihovýchodní Evropy.

Liberecký kraj: Papírna Papyrea uspěla na festivalu Big See ve slovinské Lublani
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Pro mě je toto mezinárodní ocenění vlastně jen potvrzením toho, co v papírně vidíte na první pohled. Je to touha a snaha majitelů dělat na špičkové úrovni to, co se naučili, neustále nabídku vylepšovat a dělat ji zajímavější. A také přistupovat k tradiční technice s pokorou a zároveň nově,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Porota vybírala z 12 nominovaných destinací střední a jihovýchodní Evropy. Zdislavskou papírnu ohodnotila takto: „Tvůrčí příběh Papyrey je příběhem znalostí a hodnot. Kombinuje odbornost ruční výroby papíru s malebnou krajinou severních Čech a osobním nadšením majitelů. Propojuje své návštěvníky aktivitou a nabízí pocit pospolitosti mimo technologii — to je to, co mnoho lidí dnes na cestách hledá. Nejenže se jedná o jedinečný zážitek pro cestovatele, ale  obohacuje také místní komunitu. Papyrea zároveň uchovává část tradičních znalostí a hodnot.“

Ruční papírna Papyrea je rodinná manufaktura v malebném zákoutí Ještědského hřebene, vesnici Zdislava. K výrobě papíru tu slouží nejen původní materiály, jakými jsou len, konopí a bavlna, ale i juta, sisal, vodní hyacint, papírenská moruše či sloní nebo koňský trus. Ovládají tu rovněž japonskou techniku výroby papíru, jež pochází ze šestého století našeho letopočtu, zachovala se v původní podobě dodnes a je zapsána v nehmotném dědictví UNESCO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…