Liberecký kraj: Představení k výročí Československa O životě jedné republiky

26.09.2018 8:10

Deset základních uměleckých škol Libereckého kraje se spojilo a vytvořilo představení ke stoletému výročí vzniku Československa.

Liberecký kraj: Představení k výročí Československa O životě jedné republiky
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Pořadatelem je ZUŠ Jablonec nad Nisou, režie se ujala operní režisérka a dramaturgyně libereckého Divadla F. X. Šaldy Linda Keprtová. Premiéra bude 1. října v divadle v Liberci, reprízy pak v divadlech v Železném Brodě, Turnově, Jablonci nad Nisou a České Lípě.

Jablonecká základní umělecká škola, odkud vzešel nápad, představení nazvané O životě jedné republiky připravila společně s dalšími devíti školami v kraji. „V Libereckém kraji pracuje dvacet základních uměleckých škol. Ta naše se spojila s devíti z nich a finanční podporu pro náš projekt jsme našli u krajského úřadu. Jedinečné divadelní představení inspirované událostmi a zajímavými okamžiky uplynulé stovky let od vzniku Československa osobně zaštítil krajský náměstek pro školství a jablonecký zastupitel Petr Tulpa,“ říká ředitel jablonecké ZUŠky Vít Rakušan a dodává, že hlavním poselstvím akce je spolupráce. „Cílem je především využít tvůrčí potenciál základních uměleckých škol a chuť do společné práce,“ připomíná.

V představení tak účinkují žáci ZUŠ Doksy, Jablonné v Podještědí, Česká Lípa, Liberec - Frýdlantská ul. i Jabloňová, Jablonec nad Nisou a nad Jizerou, Turnov, Tanvald a Železný Brod. „Na celém projektu je hezké, že se jednotlivé ZUŠky byly schopny domluvit a také to, že se v komponovaném programu potkali žáci několika oborů najednou,“ poznamenal náměstek hejtmana pro rezort školství, mládeže, tělovýchov, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa.

Autorkou a režisérkou je operní režisérka a dramaturgyně Divadla F. X. Šaldy v Liberci Linda Keprtová patřící mezi nejuznávanější operní režiséry mladé generace. O jejích kvalitách svědčí Cena Nadace Leoše Janáčka, kterou dostala už během studií na brněnské JAMU, je držitelkou nejvýznamnější slovenské divadelní ceny Dosky (2013), Cenu kritiků získala opětovně v letech 2013, 2015 a 2017. Má zkušenosti s dětskými herci, s nimiž nastudovala operu Brundibár Hanse Krásy a scénické provedení Mozartova Requiem.

Na finálním tvaru O životě jedné republiky se však výrazně podílejí také pedagogové jednotlivých ZUŠ. Diváci na jevišti uvidí stylizovanou procházku historií, deset zastavení připomene některé charakteristické, veselé i chmurně zabarvené okamžiky uplynulé stovky let. „ZUŠky k tomu využívají všechny své výrazové možnosti; v inscenaci se prolíná práce všech čtyř uměleckých oborů  - hudebního, výtvarného, tanečního i literárně-dramatického,“ popisuje Rakušan s tím, že každá ze škol zpracovala konkrétní zadání, jež symbolicky reflektuje určité časové období a související společenské události.

Premiéra se odehraje v libereckém divadle F. X. Šaldy 1. října od 19 hodin. Reprízy budou v Městských divadlech v Železném Brodě (4. 10.), Turnově (8. 10.), Jablonci nad Nisou (9. 10.) a v Jiráskově divadle v České Lípě (23. 10.) vždy od 19 hodin. Vstupenky za 150 korun jsou v předprodeji od 3. září v pokladnách jednotlivých divadel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…