Liberecký kraj: První měsíc je na silnicích bez usmrcených a těžce zraněných

20.02.2019 15:18

V lednu 2019 vyšetřovala Policie na území České republiky celkově 8 371 dopravních nehod. Při těchto nehodách přišlo o život 26 osob. Ve srovnání s loňským lednem se jedná o významné meziroční snížení obětí, kdy zemřelo 39 osob. V Libereckém kraji dopadl leden velmi dobře a za první měsíc v Libereckém kraji nikdo nezemřel ani nebyl těžce zraněn.

Liberecký kraj: První měsíc je na silnicích bez usmrcených a těžce zraněných
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

Za první měsíc letošního roku byla Policie ČR v Libereckém kraji volána k celkem 372 dopravním nehodám. To představuje sice nárůst o 6 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji nikdo nepřišel, nikdo nebyl také těžce zraněn. Došlo k 49 lehkým zraněním. „Meziročně došlo k poklesu usmrcených o 1, a o 2 těžce zraněné osoby. Výrazněji také klesl počet lehce zraněných. Meziročně došlo také ke snížení počtu nehod způsobených řidiči pod vlivem alkoholu a drog“ uvádí Vlasta Suchánková, vedoucí oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství PČR Libereckého kraje.

Nejvíce nehod eviduje za první měsíc letošního roku Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 160 nehodám. Dále Českolipsko, kde došlo k 93 nehodám. Následuje Semilsko s 64 nehodami a Jablonecko s 55 nehodami.

Nejvíce nehod v kraji zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 291. Zvěř a domácí zvířata byly viníky 63 nehod, zde naopak evidujeme nárůst o 6 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 2 nehody. Chodci byli označeni za viníky 3 nehod. V 9 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 10 nehod, to je ve srovnání s lednem 2018 více o 6 případů.

Liberecký kraj se pustil do realizace preventivních aktivit určených pro rok 2019. Největší investice jde opět jako každoročně do dopravní výchovy dětí. Kraj realizuje akce ve školách a školkách. Pedagogům pomůžou nové materiály a semináře k ukotvení dopravní výchovy do výuky. Kraj také opět podpoří výuku na dětských dopravních hřištích v celém kraji a pomůže s realizací dopravních soutěží pro děti.

Mezi dalšími plánovanými aktivitami kraje jsou opět kurzy pro motocyklisty, semináře pro středoškoláky nebo prezentace pro veřejnost. „Již v březnu chystáme semináře pro středoškoláky, které proběhnou na Krajském úřadě Libereckého kraje. Připravujeme také opět program pro mladé a začínající motoristy na autodromu v Sosnové. Mladí řidiči tak dostanou šanci projít zajímavým kurzem za zvýhodněnou cenu“ dodává Jan Sviták, náměstek hejtmana pro rezort dopravy, investic a veřejných zakázek.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…