Liberecký kraj: Rekonstrukce krajských silnic jsou v plném proudu, další stavby budou následovat

21.06.2017 16:33

Liberecký kraj pokračuje v rekonstrukcích silnic II. a III. tříd. Začátkem června letošního roku podepsal se Státním fondem dopravní infrastruktury smlouvu, která zaručuje kraji dotaci ve výši 122,355 mil. Kč. Za tyto finanční prostředky chce kraj zrekonstruovat celkem 22 silnic.

Liberecký kraj: Rekonstrukce krajských silnic jsou v plném proudu, další stavby budou následovat
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Dalších 27 staveb zahajovaných v letošním roce v celkovém objemu 230 mil. Kč je hrazeno z rozpočtu Libereckého kraje. Celkem 9 akcí za 420 mil. Kč je spolufinancováno z programů Interegg a IROP.

Rada Libereckého kraje na svém včerejším zasedání rozhodla o výběru zhotovitelů u sedmi akcí. Jedná se například o rekonstrukce silnice II/283 v úseku Turnov – Bělá, silnice II/278 Hamr na Jezeře – Stráž pod Ralskem, silnice III/29056 v Pasekách nad Jizerou, silnice III/26833 v Srní u České Lípy nebo silnice III/2601 v Zahrádkách u České Lípy. „V současné době máme zahájena nebo již ukončena výběrová řízení na zhotovitele 47 staveb, dalších 11 akcí je pod smlouvou z loňského roku. Celkem plánujeme zrekonstruovat 69 úseků silnic za 807 mil. Kč,“ říká Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. „Částka 364 mil. Kč půjde z krajského rozpočtu, 150 mil. Kč z Integrovaného operačního programu, dalších 122 mil. Kč je ze Státního fondu dopravní infrastruktury a 171 mil. Kč z programu Interreg,“ pokračuje náměstek.

Kromě rekonstrukcí čtyř úseků krajských silnic na Frýdlantsku, které jsou součástí projektu „Od zámku Frýdlant k zámku Czocha“, a rekonstrukce silnice II. třídy v Oknech na Českolipsku, která je spolufinancována z IROPu, se rovněž již pracuje na opravě deformace vozovky silnice II/262 v České Lípě, na rekonstrukce silnice II/290 v Bílém Potoce, stavební práce probíhají i na silnicích III/29022 Hrabětice - Josefův Důl, III/29011 Ludvíkov - Nové Město pod Smrkem, pracuje se i na rekonstrukci mostu v Rovensku pod Troskami nebo rekonstrukci silnice III/2719 v Hrádku nad Nisou. Během léta zahájí kraj modernizaci dalších tří akcí z IROPu. Konkrétně se jedná o výstavbu okružních křižovatek v Semilech, dále o rekonstrukce silnice II. třídy v Jablonném v Podještědí a v Jilemnici.

V letošním roce se předpokládá již pouze zahájení posledního výběrového řízení na zhotovitele stavby a to rekonstrukce opěrné zdi na silnici III/27243 ve Zdislavě.

„Pracovat na silnicích se bude po celém Libereckém kraji. Snažíme se opravované úseky neuzavírat úplně, ale jen částečně. Samozřejmě na všech místech to způsob rekonstrukce vozovek nedovolí.

Řidičům se za komplikace a zdržení omlouváme, pro jejich bezpečnost je to ale nezbytné,“ dodává hejtman Martin Půta.

Rada kraje se zabývala využitím domovů mládeže

(náměstek Petr Tulpa)

Rada Libereckého kraje se na svém 11. zasedání dne 20. června zabývala návrhem úprav činností a poskytování služeb v segmentu školských výchovných a ubytovacích zařízení, tedy domovů mládeže a internátů. Liberecký kraj zřizuje 15 domovů mládeže a 2 internáty. Celková lůžková kapacita domovů mládeže činila cca 2 000 lůžek a internátů bezmála 170 lůžek. Ubytované děti, žáci a studenti obsadili 1 302 lůžek.

Klesající zájem o ubytování je spojen s dlouhodobě nepříznivým demografickým vývojem. Ten zasáhl segment středního a vyššího odborného školství, obdobně se promítá do využití ubytovacích kapacit. Síť středních škol rovnoměrně pokrývá celý kraj a zajišťuje tak relativně snadnou, zejména dopravní dostupnost. Žáci tedy nejsou nuceni za vzděláváním dojíždět, vybírají si školy v místě bydliště, nemají často vyhraněný zájem o specifické obory vzdělání, které nabízí vzdálenější školy, popř. je škola poskytující takový obor v optimální dojezdové vzdálenosti.

Návrh úprav byl rozdělen do 2 fází. První fáze představuje již schválené a realizované kroky v daném segmentu a týkají se oblasti Liberce. Na jeho území se nacházejí 4 školská výchovná a ubytovací zařízení zřizovaná Libereckým krajem (2 domovy mládeže a 2 internáty) a jeden domov mládeže zřizovaný soukromníkem. Jedním z domovů mládeže zřizovaných Libereckým krajem je Domov mládeže v Zeyerově ulici a jedná se o poslední samostatné školské výchovné a ubytovací zařízení v kraji. Druhý je součástí Střední školy strojní, stavební a dopravní v Truhlářské ulici. Rada Libereckého kraje rozhodla o sloučení obou školských výchovných a ubytovacích zařízení a vyklizení jedné z budov, a to k 1. 7. 2017. Na svém 3. zasedání dne 28. 3. 2017 tuto variantu schválilo i Zastupitelstvo Libereckého kraje. Nově vzniklý subjekt bude nabízet 258 lůžek v Truhlářské ulici a 220 lůžek v Zeyerově ulici.

Pro druhou fázi platí, že konkrétní záměry musí vycházet z reálného stavu a potřeb středních a vyšších odborných škol, popř. stávajících středních škol, které mají v současné době jako součást domov mládeže. S dosavadním úbytkem žáků a studentů klesá také poptávka po ubytovacích službách, čímž se do školských výchovných a ubytovacích zařízení dostává méně finančních prostředků.

„Na domovy mládeže je třeba pohlížet jako na platnou součást segmentu středního vzdělávání, a to s ohledem na funkci, kterou plní a jaké zázemí a jistoty dětem, žákům a studentům poskytují. To jsou hodnoty, které se velmi často míjí s těmi ekonomickými,“ dodává k analýze Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství. Každou budoucí změnu či záměr pečlivě je tak nutno analyzovat a zvažovat všechny kroky, které zajistí nejen ekonomickou stabilitu segmentu, ale také dostupnost a funkčnost sítě školských výchovných a ubytovacích zařízení v Libereckém kraji.

Rada Libereckého kraje jmenovala ředitelky dvou středních škol

(náměstek Petr Tulpa)

Rada Libereckého kraje jmenovala na svém jednání dne 20. června ředitelky dvou středních škol. Novou ředitelku bude mít Gymnázium Mimoň a Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa.

„Stávající ředitelé těchto dvou škol se vzdali vedoucích míst a po mnoha letech úspěšného vedení škol se chystají na zasloužený odpočinek,“ vysvětluje Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství.

Jmenování nových ředitelek předcházela konkurzní řízení, v nichž komise podrobila kandidáty řízenému rozhovoru nad jejich koncepcí budoucího fungování školy. Od 1. srpna 2017 se tak ředitelkou Gymnázia Mimoň stává Mgr. Ivana Netušilová, která nahradí dosavadní Mgr. Emilii Ráčkovou. Od 1. října 2017 pak byla na místo ředitelky Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, 28. října 2707 v České Lípě jmenována Mgr. Hana Kubátová Ortová za odcházejícího PaedDr. Milana Kubáta. Obě nově jmenované dosud působily na daných školách, Mgr. Ivana Netušilová jako učitelka a Mgr. Hana Kubátová Ortová jako zástupce stávajícího ředitele pro ekonomiku.

Kraj vybral dodavatele studie protipovodňových opatření na Lužické Nise

(radní Radka Loučková Kotasová)

Rada Libereckého kraje na včerejším jednání rozhodla o výběru dodavatele, který zpracuje studii protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy. S vítězným uchazečem, kterým je sdružení VRV + SHDP + VALBEK (Vodohospodářský rozvoj a výstavba a. s. + Sweco Hydroprojekt a. s. + Valbek, spol. s r. o.), tak kraj podepíše smlouvu na nabídkovou cenu 3.968.488 Kč včetně DPH (po uplynutí námitkové lhůty, která je 15 kalendářních dní). Hotovo by mělo být do dvaceti měsíců.

Studie odtokových poměrů včetně návrhů možných protipovodňových opatření pro povodí Lužické Nisy se zaměří na území od soutoku s Údolským potokem až po státní hranice, včetně přítoků. Konkrétně se jedná o území obcí Bílý Kostel nad Nisou, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kryštofovo Údolí, Mníšek a Oldřichov v Hájích. Zmíněné obce také Libereckému kraji přispějí na spolufinancování projektu. Na něj kraj získal dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Rada kraje odsouhlasila vyhlášení výběrových řízení na ředitele krajských nemocnic

(náměstek Přemysl Sobotka)

Rada kraje na svém včerejším řádném jednání souhlasila s vyhlášením výběrových řízení na pozice generálních ředitelů liberecké a českolipské nemocnice. Konkurzy byly vyhlášeny

naposledy před čtyřmi lety. Radní zejména určily podmínky a požadavky, co přesně by výběrová řízení měla obsahovat a uchazeči splňovat.

Možnost rady kraje doporučit dozorčím radám vyhlášení výběrových řízení na generální ředitele se liší v závislosti na akciovém podílu kraje ve společnostech. Vzhledem ke stoprocentnímu vlastnictví Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa navrhne rada kraje, v působnosti valné hromady, na mimořádném jednání v pondělí 26. června dozorčí radě nemocnice vyhlášení výběrového řízení. V případě Krajské nemocnice v Liberci, kdy je kraj majoritním vlastníkem, navrhl vypsání výběrového řízení už včera dozorčí radě společnosti hejtman Martin Půta.

„Vzhledem k tomu, že pan Nečesaný, současný generální ředitel Krajské nemocnice Liberec, oznámil svou rezignaci ke konci letošního roku, situace se trochu zjednodušila. Je tedy předpoklad, že představenstvo na doporučení dozorčí rady na podzim výběrové řízení vyhlásí a použije i radou kraje schválené parametry,“ říká Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

Kromě obecných předpokladů, náležitostí a dokladů, které musí uchazeči k přihlášce připojit, požaduje Rada Libereckého kraje následující:

· vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu (lékařský či ekonomický směr výhodou)

· praxe v řídící funkci ve zdravotnictví nebo jiné velké firmě s obdobným obratem a počtem zaměstnanců

· znalost problematiky financování zdravotní péče

· orientace v právních předpisech vztahujících se k řízení akciové společnosti

· vysoká úroveň manažerských schopností

· jazykové znalosti – komunikativní úroveň

· dobrá znalost práce s výpočetní technikou

· morální a občanská bezúhonnost

· řidičský průkaz sk. B

Od uchazečů se rovněž požaduje návrh koncepce řízení nemocnic, která bude obsahovat představu o strategickém vývoji společnosti minimálně na 5 let, vymezení priorit rozvoje nemocnice v oblasti ekonomické, investiční a odborné, stanovení pořadí priorit, ale i představu o spolupráci a vztazích s ostatními poskytovateli lůžkové péče v kraji. Při ústním pohovoru by měli uchazeči sdělit svou vizi o sestavení manažerského týmu.

„O vyhlášení výběrových řízeních na ředitele organizací v resortu zdravotnictví hovoříme od začátku letošního roku. Vzhledem k tomu, že jsme těsně před založením superaliance, nejvhodnější doba, kdy je vyhlásit, je podle nás právě nyní,“ komentuje hejtman Martin Půta.

Kraj a nemocnice podepíší Memorandum o založení superaliance

(náměstek Přemysl Sobotka)

Všemi hlasy schválila rada kraje na včerejším jednání Memorandum o založení a činnosti Superaliance mezi Liberecký krajem, Krajskou nemocnicí Liberec a Nemocnicí s poliklinikou Česká Lípa.

Superaliance má představovat efektivně fungující uskupení zdravotnických zařízení ve vlastnictví Libereckého kraje či s jeho majetkovou účastí, a nastavit pravidla pro řízení jejich strategických

oblastí. „Superaliance je prvním krokem k předpokládanému vzniku holdingu nemocnic,“ uvádí Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro zdravotnictví.

„Memorandum dává jasnou právní a závaznou formu nutné spolupráce. Nemocnice musí spolupracovat například ve vztahu k pojišťovnám, ve vztahu k nákupům materiálu a podobně. A Liberecký kraj bude ve vytvořené superalianci hrát významnou roli. Po předpokládaném kladném stanovisku představenstev obou společností může být memorandum podepsáno do poloviny července,“ uvádí náměstek Přemysl Sobotka.

Výhody vzniku superaliance a řízení nemocnic superaliancí:

1. Rychlost procesu ustanovení superaliance formou Memoranda o založení superaliance - schválení pouze v orgánech kraje (majoritní akcionář KNL a 100% akcionář v NsP ČL).

2. Právní rámec Memoranda o založení superaliance určí Liberecký kraj.

3. Obě nemocnice projednají návrh Memoranda o založení superaliance ve svých představenstvech, valné hromady vyjádří souhlas.

4. Minimální náklady.

Vznik superaliance již včera projednala dozorčí rada liberecké nemocnice. Náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka, předseda představenstva obou nemocnic Pavel Marek a generální ředitel KNL Luděk Nečesaný do konce týdne sjednají bližší podmínky.

Hlavní orgán Superaliance bude tvoři Výbor zástupců, který bude mít složení:

· generální ředitel Krajské nemocnice Liberec,

· generální ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa,

· lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec,

· lékařský ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa,

· obchodně-investiční ředitel Krajské nemocnice Liberec,

· ekonomický ředitel Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa,

· zástupce za Liberecký kraj, náměstek pověřený řízením resortu zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…