Liberecký kraj: Usilujeme o zařazení tratě ze Zhořelce do Prahy do Transevropské dopravní sítě

26.02.2021 21:03

Zkvalitnit přeshraniční spojení celého regionu Trojzemí a snaha zařadit železniční trať Zhořelec–Liberec–Praha do Transevropské dopravní sítě TEN-T Comprehensive Network. To jsou cíle Libereckého kraje i německých a polských politiků. Ti připravují společné memorandum a dopis ministrovi dopravy České republiky, kde by splnění těchto podmínek po státních institucích požadovali.

Liberecký kraj: Usilujeme o zařazení tratě ze Zhořelce do Prahy do Transevropské dopravní sítě
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„Liberec pořád zůstává jako jediné krajské město bez kvalitního železničního spojení do hlavního města republiky a dále za české hranice. Zapojením železniční tratě ze Zhořelce přes Liberec do Prahy do evropské sítě bychom mohli účelněji čerpat finanční podporu z evropských zdrojů, a tím pádem učinit z vlakového spojení adekvátní formu přepravy. Není možné, abychom i nadále jezdili vlakem z Liberce do Prahy za stejné dojezdové časy, jako tomu bylo v 19. století,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj proto připravuje memorandum a dopis Ministerstvu dopravy, ve kterých by kraj společně s dalšími zainteresovanými stranami na polském a německém území tyto podmínky deklaroval. Ministerstvo dopravy navíc může díky svým pravomocem požadavky uplatňovat na mezinárodním poli, a to zejména u Evropské komise.

„Ani po bezmála patnácti letech, kdy je celé Trojzemí součástí tzv. Schengenského prostoru, tuto oblast nepropojuje kvalitní veřejná doprava. V současné době nás všechny trasy TEN-T obcházejí. Toto bychom proto rádi změnili, aby se stal region konkurenceschopným v rámci celé Evropy,“ dodal statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták.

Zapojení tratě Zhořelec–Liberec–Praha do evropské sítě by navíc mohlo výrazně zlepšit nejenom dopravní možnosti v regionu samotném, ale i propojit trasu s dalšími evropskými metropolemi, jako jsou Berlín, Drážďany či Wrocław.

Hlavním cílem politiky TEN-T je posílit hospodářskou soudržnost mezi jednotlivými evropskými zeměmi a regiony a zlepšit účinnost a udržitelnost dopravy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…