Liberecký kraj: Výstavu turistů vystřídá ve vestibulu kraje výtvarné umění

04.07.2018 15:23

„Výtvarné umění je radost“ je název nové výstavy, kterou ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje budou moci návštěvníci vidět do konce 30. července. Slavnostní vernisáž je připravena na pondělí 9. července v 16 hodin. Po úvodním slově Lenky Rajské se o hudební doprovod postarají studenti hudebních kroužků Ateliéru Ba-Ka-May, které sídlí v Liberci nově u Malého divadla.

Liberecký kraj: Výstavu turistů vystřídá ve vestibulu kraje výtvarné umění
Foto: kraj-lbc.cz
Popisek: Liberecký kraj

„V ateliéru Ba-Ka-May pořádáme již šest let výtvarně kreativní kroužky pro děti i dospělé, začátečníky i pokročilé. Zejména se věnujeme výuce malby a kresby, malby olejem, přípravě studentů na talentové zkoušky i základům práce se sochařskou hlínou. Dále se hodně věnujeme  tvořivým směrům, jako je práce se sklem a cínem technikou Tiffany či další rukodělné tradiční techniky a mozaika. Nechybí hudební kroužky a samozřejmě příměstské i pobytové tábory,“ popisuje aktivity Lenka Rajská.

Výtvarně kreativní kroužky v ateliéru jsou určeny pro děti a mládež, ale jsou atypické v tom, že do kroužku se mohou přihlásit i dospělé osoby. Rozvíjejí tak významně společenské vazby již od útlého věku. Často se účastní např. rodinné dvojice (matka + dcera, babička a vnuk), doprovod dětí s postižením nebo maminky před školáčků a další.

Všechny děti a mládež se již od 7 let reálně setkávají a učí se komunikovat se všemi generacemi navzájem, nejen s kolektivem svého věku. „Učit se tak mohou jeden od druhého a navzájem inspirovat při výtvarném umění,“ vysvětluje Rajská. Menší děti se tak inspirují od starších, které se již připravují na talentové zkoušky na uměleckých školách, nebo na SŠ již jsou a dále od malířů kterým je výtvarné umění zaměstnáním či jen koníčkem.

Kurzy jsou pravidelné 1x týdně či jen víkendové. Kroužky a kurzy doprovázejí společenské akce např. vernisáže výstavy děl všech účastníků a lektorů. „Naše projekty jsou velmi oblíbené a přinášejí významný podíl pro samotnou výchovu a vývoj dětí ve společnosti a to vše zcela přirozenou odpočinkovou formou ve volnočasové aktivitě,“ uzavírá Rajská.

Výtvarné umění ve vestibulu Libereckého kraje střídá výstavu ke 130. výročí založení Klubu českých turistů (KČT), která se setkala s mimořádným zájmem a oceněním širokou veřejností. „Velmi nás to potěšilo. Předseda  KČT Vratislav Chvátal doporučil tuto výstavu představit i na dalších místech v kraje,“ doplnil Bořivoj Pohl, předseda oddílu KČT LOKO Liberec. Jako první následník se přihlásil oddíl KČT Jilemnice, kde výstava zakotví v září, a dále KČT Semily, kde lidé prezentaci uvidí při příležitosti největší republikové akce KČT na závěr turistické sezony a to Poslední puchýř 2018, která se koná v listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…