Liberecký kraj jako jeden z mála zažádal o miliony na opravy svých silnic

12.03.2015 17:01

Ministerstvo dopravy rozhodlo o finanční pomoci krajům na opravy silnic II. a III. tříd. Celkem bylo ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) uvolněno 4,4 mld. Kč.

Liberecký kraj jako jeden z mála zažádal o miliony na opravy svých silnic
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

Do prvního březnového týdne však požádaly o peníze pouze dva kraje – Liberecký a Středočeský. „Vzhledem k tomu, že jsme s veřejnými zakázkami na výběr zhotovitelů začali již v prosinci loňského roku, požádali jsme hned po uveřejnění výzvy, jelikož již v polovině března chceme zahájit první akce“ komentoval čerstvou informaci Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy KÚLK.

Přitom Liberecký kraj měl z celkové částky limitováno na stavby silnic ve vlastnictví kraje „pouhých“ 187 440 000 Kč. „Předpokládáme, že případně nevyčerpané peníze poputují k nám,“ dodal s tím, že podle kapacity stavebních firem bude kraj připraven čerpat cca až o 70 miliónů Kč více na další projekty.

Kraje sice už na Ministerstvo dopravy poslaly seznamy silnic, které by chtěly do programu zahrnout, konečnou oficiální žádost o poskytnutí dotace od SFDI podaly jen tyto dva kraje.

„Z krajského rozpočtu je určeno na spolufinancování těchto staveb v letošním roce 33 miliónů korun,“ připomněl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Je také nutné zmínit, že Liberecký kraj v současné době administruje veřejné zakázky z dotačního programu SFDI ve výši cca 240 miliónů Kč a další akce je připraven zahájit po zvýšení dotačních prostředků.

Krajský radní také zdůraznil, že jeho resort již plánuje a připravuje akce na rok 2016, ve kterém bude opět žádat SFDI o dotační prostředky.

„Navíc v dubnu letošního roku by měly být zahájeny projekční práce na obnovu vybraných velkoplošných oprav vozovek silnic III. třídy v kraji, v délce 56 km a předpokládaném finančním objemu cca 211 miliónů korun,“ doplnil Vladimír Mastník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…