Liberecký kraj na lékařskou pohotovost poskytne 12 mil. Kč

22.07.2015 10:09

Na zajištění lékařské pohotovostní služby pro dospělé a pro děti má Liberecký kraj letos připraveno 12 mil. Kč. Téměř stejnou částku, kterou rozděluje prostřednictvím dotací, poskytuje každý rok.

Liberecký kraj na lékařskou pohotovost poskytne 12 mil. Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby odpovídá podle zákona o zdravotních službách kraj. V Libereckém kraji je lékařská pohotovostní služba garantována pomocí ambulancí provozovaných v nemocnicích na území kraje.

Provozní doba lékařské pohotovosti pro dospělé je v pracovní dny stanovena od 17,00 do 21,00 hodin, v sobotu, neděli a o svátcích pak od 9,00 do 18,00 hodin. Provozní doba lékařské pohotovosti pro děti je v pracovní dny od 17,00 do 21,00 hodin, v sobotu, neděli a o svátcích pak od 9,00 do 20,00 hodin. Výjimkou je ordinace v Turnově, která funguje pouze o víkendech a svátcích. Podrobný přehled ambulancí s kontakty je uveden na webových stránkách Libereckého kraje http://zdravotnictvi.kraj-lbc.cz/page830/lekarska-pohotovostni-sluzba.

V ordinacích lékařské pohotovosti se střídají jak lékaři z nemocnice, tak lékaři z terénu, tj. praktičtí lékaři pro dospělé a pro děti a dorost. „V poslední době opravdu není jednoduché zajistit pokrytí celého rozsahu služeb v měsíci, neboť praktici nejsou příliš motivováni a často odmítají sloužit pohotovosti za stávajících podmínek.  I z těchto důvodů se Liberecký kraj rozhodl zachovat letošní finanční dotaci na úrovni loňského roku. Stálo by za to znovu finančně přepočítat a vyvážit tuto odbornou a mimořádně důležitou službu občanům našeho státu, protože i z pohledu Ministerstva zdravotnictví je současný model pohotovostí neudržitelný,“ dodal Petr Tulpa, radní pro resort zdravotnictví.

Poskytnutí dotací na zajištění lékařské pohotovostní služby doporučila rada kraje ke schválení zastupitelstvu na jeho příštím jednání 25. srpna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…